Nicolae Băniciou, chemat la audieri în dosarul Colectiv după patru ani de la tragedie. Care a fost reacția fostului ministru al Sănătății

Diana Radu 23.10.2019, 11:31
Nicolae Băniciou, chemat la audieri în dosarul Colectiv după patru ani de la tragedie. Care a fost reacția fostului ministru al Sănătății

Nicolae Bănicioiu care a deținut funcția de ministru al Sănătății atunci când s-a produs incidentul de la Colectiv, a fost chemat la audieri la Parchetul General. Însă, Bănicioiu a anunțat că nu se va prezenta din cauza unor motive personale.

După aproape patru ani de când s-a produs incidentul de la Colectiv, în urma căruia 64 de tineri și-au pierdut viața, Bănicioiu refuză să se prezinte la Parchet pentru a da explicații în legătură cu intervențiile din seara cu pricina. În dosarul Colectiv, Nicolae Bănicioiu a fost citat la audieri la Parchetul General, în calitate de martor, până miercuri, 23 octombrie, ora 10:00.

Nicolae Băniciou nu s-a prezentat la audieri în dosarul Colectiv din cauza unor motive personale

Refuzul său a generat reacţii din partea familiilor victimelor, drept urmare avocatul acestora, Doru Virorel Ursu, a declarat că fostul ministru al Sănătății ar trebui să fie adus la audierii la Parchet cu mandat.

„Am fost ieri (marți – n.r.) când, în sfârșit, s-a prezentat domnul Raed Arafat. Astăzi am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu, care, din motive personale, nu poate veni. Ok. Am solicitat atunci să fie adus cu mandat de aducere, că așa zice legea. (…) Nu îi comentez gesturile domnului, că se manifestă o senzație de teamă de câteva săptămâni pentru că cineva trebuie să răspundă și nu doi pompieri și trei graficieni”, a declarat avocatul familiilor și victimelor tragediei din Clubul Colectiv.

Nicolae Bănicioiu fusese chemat după ce ieri a fost audiat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Magistrații vor să afle detalii despre modul în care autoritățile au intervenit în noaptea de 30 octombrie, dar și cum au fost tratați mai apoi răniții.

Dosarul de la Parchetul General a fost deschis în urmă cu 3 ani

Dupa aproape patru ani inca nu s-a gasit niciun vinovat pentru incidentul de la Colectiv
Dupa aproape patru ani inca nu s-a gasit niciun vinovat pentru incidentul de la Colectiv
Printre acuzații din acest dosar se află și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății. Cei doi sunt acuzați de rudele victimelor că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara țării și au susținut că „avem de toate” pentru a-i trata. Asta în condițiile, în care România, nu dispunea de condițiile despre care vorbea fostul ministru al Sănătății.
„Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (…) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.
Urmăriți Impact.ro și pe