Nicio meserie nu este în siguranță în fața amenințării inteligenței artificiale: ce performanță a mai reușit acum

Gabriel Peneș, Ana Chivu 13.01.2023, 17:05
Nicio meserie nu este în siguranță în fața amenințării inteligenței artificiale: ce performanță a mai reușit acum

Nicio meserie nu este în siguranță în fața amenințării inteligenței artificiale. Dacă ne-am obișnuit deja cu ideea că roboții înlocuiesc oamenii în domenii legate mai degrabă de industrie și tehnologie, performanțele celor mai noi sisteme de generare de texte devin un competitor tot mai real în raport cu ziariștii. Ultima ispravă realizată de ChatGPT i-a pus pe gânduri pe mulți.

Nicio meserie nu este în siguranță în fața amenințării inteligenței artificiale

Inteligența artificială tinde să acapereze domenii din piața muncii la care nu ne-am fi așteptat până acum câțiva ani. Chiar dacă sistemele AI generatoare de texte există de câțiva ani, nimeni nu bănuia cât de rapid se pot transforma în amenințări tot mai reale pentru însăși meseria de jurnalist.

ChatGPT este o aplicație, un software, care folosește inteligența artificială pentru a crea răspunsuri de tip chat utilizatorilor, precum răspunsuri la întrebări, traducerea automată a unor texte, dar și conceperea unor referate sau povești, dar și scrierea unui cod într-un limbaj informatic.

Conform IFL Science, de câteva luni, popularul site tehnologic CNET.com a folosit un asemenea generator de texte bazat pe inteligența artificială pentru a produce o serie de articole financiare, fără ca nimeni să bage de seamă până de curând. E drept, deși menționat, acest lucru nu era chiar simplu de aflat.

Numai după ce dai clic pe linia de referință, site-ul dezvăluie că „acest articol a fost generat folosind tehnologia de automatizare și a fost editat și verificat cu atenție de către un editor din personalul nostru editorial”.

Nicio meserie nu este în siguranță în fața amenințării inteligenței artificiale ce performanță a mai reușit acum
Timp de câteva luni, un sistem de generare de texte bazat pe inteligență artificială, ChatGPT, a publicat zeci de articole cu temă financiară pe un site popular de tehnologie, fără ca cititorii să-și dea seama

Ce performanță a mai reușit acum

Sursa menționată precizează că textele sunt chiar bine scrise, chiar dacă sunt semioriginale, informațiile fiind luate doar din surse de pe internet, dar trecând cu brio „testele de plagiat”.

Agentul de marketing online Gael Breton a semnalat pentru prima dată acest lucru pe Twitter. În total, site-ul de tehnologie a postat 73 de astfel de articole, din noiembrie anul trecut, pe diferite subiecte.

Unii experți se întreabă dacă acest instrument nou apărut pe piața tehnologiei, care a atins pragul de 1 milion de utilizatori în doar 5 zile de la lansarea publică ar putea deveni o amenințare pentru motorul de căutare Google, gigantul american din tehnologie.

Însă experții de la The Decoder susțin că deocamdată ChatGPT nu reprezintă vreun pericol pentru Google, primul având unele limitări, neavând acces la internet, dar și faptul că acest nou program nu va mai fi gratis, potrivit The Decoder.

Totuși, creatorul Gmail, Paul Bucheit a emis o părere neașteptată despre noua aplicație ChatGPT: ”Acesta este sfârșitul Google. La fel cum Google a făcut ca Pagini aurii să cadă în desuetudine, ChatGPT va face asta cu Google”.

Utilizarea generatoarelor de text nu este în prezent o practică larg răspândită în sfera jurnalistică, dar publicații precum Associated Press și Washington Post le-au folosit pentru diverse sarcini de redactare de nivel ori de importanță scăzute.

Dar, după ultimele „isprăvi”, devine tot mai clar că aceste sisteme bazate pe inteligenta artificială devin un concurent tot mai real al ziariștilor, mai ales în condițiile specifice ale unei prese ce s-a mutat, majoritar, în online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....