Motivul pentru care numărul persoanelor vindecate de coronavirus crește foarte rapid în România. Mesajul transmis de medicul Rafila

Luiza Moldovan 04.05.2020, 17:20
Motivul pentru care numărul persoanelor vindecate de coronavirus crește foarte rapid în România. Mesajul transmis de medicul Rafila

Motivul pentru care numărul persoanelor vindecate de coronavirus crește foarte rapid în România. Mesajul transmis de medicul Rafila. Există o legătură între climă și vârsta populației și incidența mortalității?

Motivul pentru care numărul persoanelor vindecate de coronavirus crește foarte rapid în România. Mesajul transmis de medicul Rafila

România nu s-a confruntat cu cazuri dificile de infecții, iar numărul pacienților vindecați este în creștere. Astăzi erau declarați vindecați 5.269 de pacienți. Datorită faptului că infecțiile au fost medii și ușoare, spitalizarea a fost și ea de scurtă durată – o săptămână. Acest lucru justifică creșterea rapidă a numărului de cazuri vindecate de Covid.

Secțiile de Terapie Intensivă nu au fost suprasolicitate și au avut un număr relativ constant de pacienți – 250.

„Dacă vă uitați, numărul de pacienți din Secțiile de Terapie Intensivă, cazurile grave, este mereu în jur de 250.

Înseamnă că majoritatea formelor care au apărut în România au fost cazuri ușoare sau medii, iar durata de spitalizare pentru ele este mai scurtă, în general, de circa două săptămâni până la negativarea a două teste consecutive la interval de 24 de ore.

De aceea numărul de persoane care se vindecă crește foarte rapid în România”, a explicat Alexandru Rafila.

Un virus mofturos, căruia nu i se știu toate capriciile foto: aa.com.tr
Un virus mofturos, căruia nu i se știu toate capriciile foto: aa.com.tr

De ce este acest virus atât de capricios?

De altfel, experți din toată lumea au încercat să afle de ce este acest virus atât de capricios, de ce îi preferă pe unii, iar pe alții îi lasă în pace. Poate că răspunsul la această întrebare ar putea fi un salt major spre identificarea unei forme de tratament mai eficiente.

În Iran, de exemplu, virusul a ucis atât de mulți oameni, încât în această țară se fac înmomântări în masă, dar în Irak, țara-vecină, sunt puțin mai mult de 100 de infectați.

În Republica Dominicană au fost raportate 7.600 de cazuri de infecții cu acest virus. Peste graniță, în Haiti, sunt aproximativ 85 de cazuri. În Indonezia se estimează că mai multe mii de persoane au murit din cauza acestui virus, pe câtă vreme, în Malayesia măsurile restrictive de izolare la domiciliu nu au permis creșterea numărului de decese peste 100.

Este posibil ca medicația anti-hipertensiune să fi fost fatală pentru anumiți pacienți cu boli coronariene?

Impactul acestui virus asupra fiecăreia dintre țările globului e foarte diferit. În New York, Paris sau Londra a devastat. În Bangkok, New Delhi și Lagos – abia dacă și-a făcut simțită prezența.

Mai multe studii conduse în ultima vreme au dus la concluzia că atât condițiile genetice, cât și conjunctura pre-existentă ar putea servi drept explicații pentru impactul atât de diferit de la o țară la alta.

Medicii din Arabia Saudită studiază dacă diferențele genetice pot fi explicația pentru diferitele niveluri de infectare în masă cu Covid, în timp ce cercetătorii brazilieni studiază relația dintre genetică și complicațiile bolii. Echipe din mai multe țări studiază dacă medicația împotriva hipertensiunii cumva înrăutățește severitatea bolii, în timp ce un anumit vacin împotriva Tuberculozei ar putea să facă exact contrariul.

Mai multe țări cu climă caldă și populație tânără au avut o incidență a mortalității mai scăzută, ceea ce ar putea să sugereze că factorul temperatură și factorul demografic ar putea, de asemenea, fi o explicație validă pentru incidența scăzută a mortalității cauzate de Covid în aceste țări.

Urmăriți Impact.ro și pe