Bill Gates, mărturisiri despre vaccinul care ar putea scăpa omenirea de pandemie. Când ar putea fi gata

Luiza Moldovan 29.04.2020, 12:43
Bill Gates, mărturisiri despre vaccinul care ar putea scăpa omenirea de pandemie. Când ar putea fi gata

Bill Gates, mărturisiri despre vaccinul care ar putea scăpa omenirea de pandemie. Când ar putea fi gata și ce pregătiri trebuie să se facă înainte de asta.

Bill Gates, mărturisiri despre vaccinul care ar putea scăpa omenirea de pandemie. Când ar putea fi gata

„Lumea e pe pauză, încercând să mai cumpere timp, în tentativa de a dezvolta un vaccin anti-Covid-19. Deja, mai multe vaccinuri au intrat în etapa de testare pe oameni și discuțiile se poartă în jurul subiectului care sunt cei mai promițători candidați”, anunță Bill Gates pe pagina sa de Twitter.

Până să fie gata, mai e, dar totul are nevoie de timp, nimic nu se face peste noapte. Bill Gates este de părere că țările trebuie să investească în puncte de fabricație acum, chiar și dacă știu că, poate, n-or să fie folosite niciodată.

„Nu suntem siguri care vaccinuri vor fi cele mai eficiente și fiecare dintre ele cere o tehnologie unică. Este motivul pentru care țările trebuie să investească în laboratoare de manufacturare, chiar și știind că, poate, n-or să le folosească niciodată. Altfel, vom pierde luni de zile, după ce laboratorul dezvoltă o imunizare, pentru a pune la punct un astfel de punct de lucru”, scrie Gates.

Nu avem nevoie doar de vaccin, avem nevoie, de asemenea, de o întreagă rețea de distribuție, spune Bill Gates
Nu avem nevoie doar de vaccin, avem nevoie, de asemenea, de o întreagă rețea de distribuție, spune Bill Gates

Înainte ca vaccinul să fie gata, e nevoie și de puncte de lucru, și de rețele de distribuție deja funcționale

Miliardarul e de părere că în 12 – 18 luni de acum încolo, vor fi puse la punct primele vaccinuri anti-Covid și vor începe să fie fabricate în masă. „Apoi ce?”, se întreabă miliardarul, care e de părere că, fără o dorință politică și fără dezvoltarea unei infrastructuri care să asigure faptul că vaccinul va fi disponibil pentru orice om din lume, „această boală va continua să ne urmărească mulți ani„.

„Milităm pentru o atitudine de echitate pentru fiecare cetățean al lumii, nu doar pentru bogații ei”, spune Brad Tytel, ofițer de programe la Gates Foundation.

Vestea bună este că există organizații cu experiență în livrarea de vaccinuri, iar una dintre acestea este UNICEF, care știe de mult cum să livreze vaccinuri pentru boli prevenibile către copiii din toată lumea, alta e Gavi, Alianța Vaccinurilor, care face tot posibilul să se asigure că toți copiii care au nevoie au acces la vaccinuri. De la fondare, din 2000, Gavi a vaccinat mai mult de 760 de milioane de copii în 73 dintre cele mai sărace țări ale lumii.

Gates crede că e de importanță colosală ca sistemele de sănătate ale țărilor să aibă rețele de distribuție a vaccinurilor. „Totul se reduce la rețeaua de livrare„, spune David Sarley, alt ofițer de programe la Fundația Gates. Cele mai multe vaccinuri sunt produse sensibile. Dacă devin prea calde sau prea reci își pierd capacitatea și nu mai au eficiență. Așa că vaccinurile sunt transportate de la fabrică la clinică printr-o serie de pași bine definiți, care urmăresc să păstreze temperatura adecvată, iar acest lucru se numește „lanțul rece„.

Un scenariu foarte bine pus la punct va scuti țările de multe luni de așteptare

Adesea, zboară pe distanțe lungi pe locurile pasagerilor în avioane, după care trebuie să treacă de vamă și apoi transportate la depozitele naționale de refrigerare. De aici, sunt transportate cu camionul sau motocicleta către punctele regionale de distribuție și abia după aceea sunt transportate către clinici. Uneori, sunt transportate de persoane fizice, de curieri de teren.

Echipa de specialiști de la Gates Foundation spune că totul trebuie să fie pregătit pentru când vom avea vaccinul. Știind că avem 12 luni, poate 18, la dispoziție înseamnă că se pot  face pregătiri și planuri de logistică. Ei sunt de părere că entitățile care vor distribui vaccinul să cumpere un avion și să-l țină în stand-by până când va fi gata de zbor.

Urmăriți Impact.ro și pe