Motivul pentru care cea mai nouă tulpină de Covid-19 îi înspăimântă pe oamenii de ştiinţă. Mutaţia braziliană face ravagii

Ioana Bucur 29.01.2021, 23:10
Motivul pentru care cea mai nouă tulpină de Covid-19 îi înspăimântă pe oamenii de ştiinţă. Mutaţia braziliană face ravagii

Varianta depistată întâia oară în Marea Britanie ar putea una dintre problemele minore cu care se va confrunta lumea, în următoarele luni. Care este motivul pentru care cea mai nouă tulpină de Covid-19 îi înspăimântă pe oamenii de știință. Ce s-a întâmplat cu mutația braziliană, în doar patru săptămâni.

Mutaţia braziliană face ravagii. Oamenii de știință caută răspunsuri

În timp ce în Europa, chiar și în România, se discută despre pericolul tulpinii din Marea Britanie sau din Africa de Sud, o nouă variantă a coronavirusului face ravagii în lume. Mutația braziliană a pus la pământ spitalele din țara sud americană, fiind responsabilă de un val uriaș de îmbolnăviri, într-un timp foarte scurt, potrivit CNN. A fost depistată, întâia oară, în Manaus, la începutul lunii decembrie, iar până la jumătatea lunii ianuarie cauzase deja o explozie a numărului de infectări în orașul cu aproape două milioane de locuitori.

Oamenii de știință încearcă și acum să explice cum mutația braziliană a reușit să se răspândească așa mult. În mai puțin de o lună, a ajuns să domine focarul din Manaus, adică jumătate din timpul de care a avut nevoie tulpina din Marea Britanie pentru a se impune în focarul de la englezi. Mai mult, specialiștii erau convinși că populația ar fi trebuit să atingă imunitatea de turmă, în urma primului val de Covid-19, din luna aprilie 2020. Asta ar fi însemnat că nu ar fi putut să se răspândească așa ușor.

Bolnavi infectați cu două tulpini diferite

Cercetătorii sunt într-o cursă contra cronometru pentru a descoperi cum reușește mutația braziliană să păcălească anticorpii dobândiți după o primă infectare cu SARS-CoV-2. Specialiștii din partea de sud a țării au dezvăluit că au fost depistate cazuri ale unor pacienți infectați cu două tulpini diferite ale virusului. Momentan, descoperirea îngrijorătoare nu a fost încă publicată în nicio revistă de specialitate. Se pare că ar fi vorba despre doi pacienți, cu vârste de 30 și 40 de ani, și care au dezvoltat simptome ușoare: tuse seacă, dureri în gât și cefalee și nu au necesitat internarea în spital pentru tratament.

„Aceste co-infecţii pot genera combinaţii şi noi variante chiar mai rapid decât se întâmplă în prezent. (…) Ar fi o altă cale de evoluţie pentru virus”, a declarat şeful echipei de cercetători, Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale din statul Rio Grande do Sul.

De ce îi sperie mutația braziliană pe cercetători
Mutația braziliană ar putea fi mult mai contagioasă decât prima variantă SARS-CoV-2

Noile tulpini de coronavirus, inclusiv mutația braziliană, ar putea avea un grad mai mare de contagiozitate. În plus, îngrijorătoare este posibilitatea ca ele să fie rezistente la vaccinurile dezvoltate până acum.

Mutația braziliană, identificată deja la pacienți din Statele Unite ale Americii, Italia și Germania

Primul caz de infecție cu mutația braziliană a fost identificat în urmă cu doar câteva zile, în statul american Minnesota. Un comunicat de presă transmis de Departamentul Sănătății a dezvăluit că pacientul este un rezident al statului Minnesota și că acesta călătorise recent Brazilia. Probele biologice ale primului american infectat cu mutația braziliană au fost prelevate pe 9 ianuarie.

„Persoana s-a îmbolnăvit în prima săptămână (…) şi a informat că a călătorit în Brazilia înainte de a se îmbolnăvi”, a precizat, în comunicatul transmis,  Departamentul Sănătăţii din Minnesota.

Tot luni, autoritățile sanitare din Italia anunțau primul caz. Cele din Germania, în schimb, o făcuseră cu trei zile înainte. Reprezentanții companiei farmaceutice Moderna, ce urmează să livreze doze de vaccin anti-Covid 19 și în România, a precizat să serul dezvoltat în laboratoarele sale asigură protecție împotriva tulpinilor britanice și sud-africane, însă nu are date cu privire la eficacitatea împotriva mutației braziliene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...