Streinu Cercel a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului în România. Trebuie sau nu să ne facem griji?

Stan Filon / 03.01.2021, 17:34
Streinu Cercel a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului în România. Trebuie sau nu să ne facem griji?

Streinu Cercel, despre noua tulpină a coronavirusului. Prof.univ.dr. Adrian Steinu Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, a vorbit despre noua tulpină de coronavirus care se pare că a ajuns și în România! Un bărbat venit din Marea Britanie a dezvoltat simptomatologia noii tulpini de coronavirus.

Medicul Streinu Cercel a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului în România

Medicul infecționist Streinu Cercel a făcut declarații în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, în care a dat detalii legate de noua tulpină și cât de gravă este aceasta. În plus, a spus și cum reacționează și la vaccinul anticoronavirus. Bărbatul care a prezentat simptomele noului coronavirus a fost testat pozitiv, dar încă nu a fost făcută acea analiză a tulpinii virusului. Cu toate acestea, medicii de la Institutul Matei Balş sunt în alertă maximă.

Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat.

Medicul Streinu Cercel a vorbit despre noua tulpina a coronavirusului in Romania
Medicul Streinu Cercel a vorbit despre noua tulpina a coronavirusului in Romania

Alertă după ce noua tulpină de coronavirus ar fi ajuns și în România

Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor. 

Din păcate, a fost o astfel de diferenţă în cursul săptămânii trecute, o diferenţă pe care o contabilizăm, fiind vorba de diferenţă care implică proteina spike, cea care este folosită şi la dezvoltarea vaccinurilor.

Noi facem o serie de teste extinse, tocmai, pentru a vedea astfel de lucruri (…) Pe măsură ce evoluăm cu diagnosticul, poate să fie nevoie să dezvoltăm aria de diagnostic, în aşa fel încât să trebuiască să facem alte tipuri de analize mai amănunţite.

”Nu este nevoie de un nou vaccin”

Aşa cum s-a întâmplat şi cu tulpina din Spania, Italia, tot timpul am încercat să urmărim cu atenţie circulţia acestor virusuri, pentru că nu şti niciodată. Este important ca persoanele care vin din Marea Britanie să fie atent monitorizate, pentru că, în momentul de faţă, toate spitalele de boli infecţioase sunt pline, aşa că trebuie să fim foarte atenţi cum facem managementul acestei situaţii.

Colegii de la minister şi inclusiv colegii de la lnstitutul Naţional de Sănătate Publică au astfel de informaţii şi ca atare vor încerca să dezvolte noi politici în acest management al pandemiei.

Nu este cazul în momentul de faţă să vorbim despre nevoia unui nou vaccin, pentru că vaccinul actual este un vaccin acoperitor. Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin”, a declarat Streinu Cercel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI