Moșii de iarnă 2024. Pe ce dată pică și ce este bine să faci în Sâmbăta Morților 

Emanuela Pană 18.01.2024, 12:04
Moșii de iarnă 2024. Pe ce dată pică și ce este bine să faci în Sâmbăta Morților 

Moșii de iarnă 2024 sau Sâmbăta Morților este o zi deosebit de importantă pentru credincioși, având în spate o tradiție bogată. Această sărbătoare îi comemorează pe moșii și strămoșii noștri plecați la cele veșnice, dar și pe frații, surorile, părinții sau bunicii care nu mai sunt printre noi.  

Când sunt Moșii de iarnă 2024? 

An de an, în fiecare anotimp, creștinii ortodocși organizează parastase pentru cei dragi care au plecat din această lume. Tradiția respectului față de strămoși este una ce datează din cele mai vechi timpuri.  

Pe lângă zilele individuale de pomenire a celor răposați, Biserica Ortodoxă a instituit o serie de zile dedicate comemorării generale a celor decedați, multe la număr. Însă, în esență, acestea sunt strâns legate de tranzițiile sezoniere: Moșii de iarnă, Moșii de primăvară și așa mai departe. 

Creștinii organizează aceste parastase cu scopul de a oferi alinare și lumină sufletelor celor care au încetat din viață, dar și pentru a-i pomeni.  

Ziua săptămânala consacrată pomenii acestora este sâmbăta – lucru care are la bază credința că, în această zi, Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, pogorându-se însă în iad cu sufletul pentru a-i scoate de acolo pe cei adormiți înainte de venirea Sa.  

În 2024, Moșii de iarnă sunt trecuți în calendarul ortodox în data de 9 martie, zi în care sunt și Moșii de primăvară – o coincidență rară. Moșii de iarnă și de primăvară au loc cu o zi înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui.  

Citește și: Ce sunt Moșii de iarnă. Ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această zi

Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2024? 

Parastasul se face în speranța că Dumnezeu va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții sale, pentru jertfa plină de iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul.  

Mosii de iarna 2024
Alimentele care se dau de pomana de Mosii de iarna 2024

Astfel, când cineva primește ceva slujit la Biserică sau acasă, spune, potrivit tradiției, pentru cel mort: ”Dumnezeu să-l ierte!” sau ”Bogdaproste”, termen care înseamnă ”Slăvit fie Domnul!”. 

De Sâmbăta Morților, credincioșii duc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, colaci și o sticlă de vin, alături de pomelnicul în care au fost trecute numele celor plecați la Domnul și lumânări. În funcție de posibilități, se mai pot duce: pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. 

În Muntenia, încă se păstrează obiceiul ca lângă colivă să se pună și un bănuț. Pachetul este dat de pomană celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui care a dat, cât și celui ce a primit. 

În Bucovina, gospodinele obișnuiesc să pună în pachetele care se împart în Sâmbăta Morților plăcinte cu brânză. Alimentele se împart, de regulă, familiilor nevoiașe.  

Vezi și: Ce este bine să împarți de Moșii de iarnă 2023. Alimentele care se dau de pomană în Sâmbăta Morților

Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta Morților 

De Moșii de iarnă, sărbătoare cunoscută și ca Sâmbăta piftiilor, credincioșii obișnuiesc să rostească o rugăciune puternică, despre care se spune că te ferește de necazuri.  

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. 

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. 

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. 

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...