Moscova monitorizează „foarte atent” situația din Transnistria. „Vin știri de acolo care provoacă îngrijorare”

Ana Anitoiu 26.04.2022, 14:58
Moscova monitorizează „foarte atent” situația din Transnistria. „Vin știri de acolo care provoacă îngrijorare”

Moscova a anunțat că monitorizează „foarte atent” situația din Transnistria, după ce Consiliului de Securitate al republicii separatiste căreia nimeni nu i-a recunoscut independența a transmis că au avut loc mai multe atacuri. Autoritățile transnistrene au acuzat că au fost avariate clădirea Ministerului Securităţii de Stat din Tiraspol, unitatea militară de lângă satul Parkany şi turnurile centrului de radio şi televiziune de lângă satul Maiak.

Moscova, mesaj despre Transnistria

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat, marți, că situația din Transnistria este monitorizată cu atenție de Kremlin. Oficialul a precizat dacă liderul rus Vladimir Putin plănuiește să aibă contacte cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Nu, în acest moment nu sunt planificate contacte, nu există astfel de planuri. Singurul lucru pe care îl pot spune este că urmărim foarte atent cum evoluează situația acolo. Bineînțeles, vin știri de acolo care provoacă îngrijorare”, a spus Dmitri Peskov.

Moscova monitorizeaza „foarte atent” situatia din Transnistria
Vladimir Putin

Tiraspol, decizii în urma atacurilor

Consiliul de Securitate al Transnistriei a anunțat că a fost actualizat nivelul de alertă teroristă la „roșu”, adică la cel mai ridicat nivel, în urma acestor atacuri – dintre care cel asupra Ministerului Securităţii de Stat a avut loc luni, iar celelalte marți.

În plus, autoritățile de la Tiraspol, capitala autoproclamatei republici Transnistria, au anulat, marți, tradiționala paradă militară de 9 Mai. Biroul de presă al liderului regiunii separatiste, Vadim Krasnoselsky, a transmis că o astfel de adunare populară nu ar fi sigură, în urma exploziilor din ultimele două zile.

Serviciul ucrainean de informații, despre evenimentele din Transnistria

Serviciul de informații al armatei Ucrainei a transmis că primul dintre atacurile ce au avut loc ar fi, de fapt, o provocare a Rusiei pentru a reaprinde conflictul înghețat din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.

„În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (serviciul de securitate rus) pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”, a transmis Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării, care a precizat că liderii regiunii separatiste se pregăteau deja pentru eveniment cu trei zile înainte și că au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil la Ministerul Securităţii Statului.

Pe de altă parte, liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat, marţi, că Rusia ar trebui să înceapă următoarea etapă a „campaniei militare” în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele acestei regiuni căreia președintele rus Vladimir Putin i-a recunoscut independența, la fel ca pentru Lugansk.

„Ritmul în care operaţiunea (militară) ajunge la graniţele noastre este important pentru noi pentru a lansa următoarea sa fază, care este necesară după incidentele la care am fost martori în regiunile de frontieră ale Transnistriei şi Rusiei”, a declarat Denis Puşilin.

Transnistria şi-a autoproclamat independenţa faţă de Republica Moldova la începutul anilor 1990, după un război în care a avut sprijinul Rusiei, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. Trupe ruse încă se mai află în acest teritoriu, în ciuda solicitărilor de retragere a lor făcute de autoritățile de la Chișinău.

Un referendum organizat în anul 2006 în Transnistria a arătat că 98,07% dintre locuitori erau de acord cu menţinerea „independenţei”, precum şi cu o „posibilă integrare viitoare în Federaţia Rusă”. Rezultatul a mai arătat că 96,6% dintre transnistreni erau împotriva renunțării la independența autoproclamată și se opuneau integrării în Republica Moldova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...