Republica Moldova acuză Rusia. Spune că încearcă să recrutreze soldați moldoveni

Beatrice Dumitru 14.04.2022, 16:46
Republica Moldova acuză Rusia. Spune că încearcă să recrutreze soldați moldoveni

Rusia a înregistrat pierderi importante pe frontul din Ucraina, iar Moscova a spus că 1.351 de soldați au fost uciși, însă Occidentul susține că numărul acestora ar fi mult mai mare, între 7.000 și 15.000. Rusia pregătește asaltul asupra Donbasului și caută să-și consolideze armata, încearcând să recruteze militari, inclusiv din Republica Moldova.

Moldova acuză Rusia

Un raport al serviciilor secrete britanice despre evoluția războiului din Ucraina a arătat că Rusia încearcă să recruteze soldați din regiunea separatistă Transnistria, nerecunoscută de comunitatea internațională. Armata rusă staţionează aici de la începutul anilor 1990.

La numai câteva zile după acest raport, Republica Moldova acuză Rusia că încearcă să recruteze cetăţeni moldoveni din regiunea Transnistria, pentru a-și cosolida forţele în Ucraina. Transnistria este o fâșie îngustă de pământ deținută de separatiștii pro-ruși, care se întinde de-a lungul estului Moldovei și ajunge la aproximativ 40 km de portul Odesa, informează Reuters.

Republica Moldova acuză Rusia. Spune că încearcă să recrutreze soldați moldoveni
Ruisa încearcă să recruteze soldați din Transnistria.

Asemenea acţiuni nu promovează pacea pentru noi toţi, concetăţenii noştri, pentru familiile noastre. Asemenea lucruri sunt foarte periculoase şi trebuie oprite”, a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Ucraina susține că Rusia adună trupe din mai multe zone

El nu a oferit mai multe detalii, dar a spus că oficialii Ministerului de Externe al Republicii Moldova s-au întâlnit în mod regulat cu ambasadorul Rusiei și că poziția țării sale în această în această chestiune este clară.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că Rusia adună trupe în mai multe zone, inclusiv din Transnistria, pentru „o escaladare suplimentară” în Ucraina. Dar autorităţile din această regiune au negat că Moscova face pregătiri militare pe teritoriul său.

Moldova a declarat luna trecută că monitorizează situația din Transnistria, unde se estimează că se află 1.500 de soldați ruși, dar că nu a văzut schimbări semnificative de când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie.

Moscova numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei și pentru a elimina coducătorii pe care îi consideră naționaliști periculoși, dar Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...