Moș Nicolae 2023. Pe ce dată vine și când pune cadourile în ghetuțe?

Emanuela Pană 22.11.2023, 15:16
Moș Nicolae 2023. Pe ce dată vine și când pune cadourile în ghetuțe?

Sezonul cadourilor începe odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, transformat, în tradiția românească, în Moș Nicolae. Unul dintre personajele cele mai iubite de micuți, Moș Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți și o nuielușă copiilor neascultători. Află, în continuare, pe ce dată vine Moș Nicolae 2023. 

Pe ce dată vine Moș Nicolae 2023? 

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din prima lună de iarnă, după Sfântul Andrei. Moș Nicolae, un personaj extrem de iubit de către copii datorită cadourilor pe care le lasă în ghetuțe, este sărbătorit în ajun, în seara zilei de 5 decembrie.  

În tradiția românească, Sfântul Nicolae a fost transformat în Moș Nicolae și este înfățișat pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie. Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Hr. și a murit în anul 352. În tinerețe, el a studiat Scriptura la școală, iar după ce părinții săi au murit, și-a folosit averea rămasă pentru a-i ajuta pe sărmani.  

Deși, inițial, a vrut să meargă la mănăstire pentru a se călugări, Dumnezeu a avut alte planuri cu Sfântul Nicolae, care a devenit ulterior episcopul din Myra-Lichi. Pe parcursul vieții sale, Nicolae le-a vorbit oamenilor din Biblie și i-a ajutat, indiferent de statutul lor: bogat sau sărac, văduvă sau copil, tânăr sau bătrân. Acest lucru l-a făcut să fie foarte îndrăgit de locuitorii orașului.  

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae? Cui să spui ”La mulți ani!” pe 6 decembrie

De ce aduce cadouri Moș Nicolae? 

Moș Nicolae lasă cadouri în cizmulițe în fiecare an drept o tradiție moștenită de la Sfântul Nicolae, care era cunoscut pentru generozitatea sa. În timpul vieții sale, Nicolae a făcut mai multe fapte de mărinimie, iar una dintre cele mai cunoscute este cazul celor trei fete sărace care nu se puteau mărita.  

Se povestește că Sfântul a salvat de la desfrâu trei fete sărmane. Tatăl lor, neavând zestre pentru ele, se gândise să le împingă către prostituție, când Moș Nicolae a auzit povestea și a sărit în ajutorul lor. Ajuns la casa omului nevoiaș, Nicolae i-a lăsat o pungă cu bani la fereastră.  

În ziua următoare, omul uimit și-a exprimat recunoștința față de Dumnezeu și a început să se întrebe cine era generosul binefăcător al său. Acesta a folosit banii pentru a-și căsători fiica cea mare, iar această poveste s-a repetat și pentru celelalte două fete mai mici.  

Caracterul anonim al acestor acte de bunătate i-ar fi inspirat pe oameni să înceapă să își ofere cadouri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoții susțin că Sfântul Nicolae ar putea fi considerat adevăratul Moș Crăciun, deoarece el este cu adevărat un aducător de daruri. 

Vezi și: Ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae? Te ferește de boli și de necazuri

Dulciuri sau nuielușă în ghetuțe și cizmulițe  

În tradiția ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, fapt pentru care intervine în educația copiilor. Pornind de la această credință, copiii vor primi în ghetuțe, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, fie o nuielușă, fie dulciuri și cadouri.

Mos Nicolae 2023
Mos Nicolae aduce daruri bune copiilor cuminti si o nuielusa celor care nu asculta de parinti  

Nuielușa primită drept pedeapsă trebuie să fie, potrivit tradiției, o crenguță de măr. Aceasta se va pune într-un pahar cu apă, iar dacă până de Crăciun înmugurește, înseamnă că acel copil a fost cuminte și că Moș Nicolae l-a iertat. 

Cât despre copiii cuminți, aceștia vor primi, în ghetuțe sau cizmulițe, fructe, dulciuri, covrigi și diverse cadouri, ca răsplată pentru faptul că au ascultat de dascăli și de părinți.

Tradiția ne mai învață, de asemenea, că darurile trebuie înfășurate în săculețe de culoare albă sau aurie înainte de a fi puse în ghetuțe. Cele două culori sunt simboluri ale armoniei, având puteri magice în noaptea de Sfântul Nicolae 2023.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...