Ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae. Te ferește de boli și de necazuri

Cazacu Alexandru 06.12.2022, 10:33
Ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae. Te ferește de boli și de necazuri

În fiecare an, la data de 6 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae. Considerat ocrotitorul copiilor de pretutindeni, Sf. Nicolae din Myra este unul dintre cei mai populari sfinți prăznuiți în bisericile creștine de Răsărit și Apus. Se spune că pe 6 decembrie este bine să te închini sfântului, pentru a fi păzit de boli și necazuri. Tocmai ce aceea, în continuare vei afla ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae.

Ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor

Cunoscut de copii ca Moș Nicolae, Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra în secolul al IV-lea. Conform credinței populare, el este ocrotitor al copiilor, al celor acuzați pe nedrept, al fetelor nemăritate și al călătorilor.

Tocmai de aceea, în ziua praznicului său este bine să spunem o rugăciune puternică și frumoasă, despre care se spune că te ferește de necazuri și boli. Iată ce rugăciune este bine să rostești de Sfântul Nicolae.

„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrabă a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin!”.

Ce rugăciune e bine să rostești de Sfântul Nicolae
Ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae

Despre Sfântul Nicolae

Se spune că Sfântul Nicolae a venit pe lume în jurul anului 280, în orașul portuar lician Patara. În tinerețe, el a călătorit în Egipt și Palestina, după care s-a întors pe plaiurile natale. Ulterior, Sf. Nicolae a devenit episcop de Myra.

Conform credinței creștine, Sfântul Nicolae era foarte credincios lui Dumnezeu. În timpul domniei împăratului Dioclețian, perioadă în care creștinii erau persecutați, el a fost întemnițat. După ce Împăratul Constantin cel Mare a venit la putere, Sfântul Nicolae a fost eliberat din carceră.

Viața Sfântului Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți

În anul 325, Sfântul Nicolae ar fi participat chiar la Primul Sinod de la Niceea, unde l-ar fi lovit pe ereticul Arie. La cele veșnice, sfântul a trecut în anul 345, fiind înmormântat în biserica din Myra. Potrivit crestinortodox.ro, Sf. Nicolae este prăznuit la 6 decembrie, deoarece în această zi el i-ar fi apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, spunând-ui să-i ierte pe creștinii ce urmau a fi uciși a doua zi.

Săvârșin multe minuni, Sfântul Nicolae a fost cunoscut și iubit însă din timpul vieții sale pe pământ. Cu toate acestea, Sfântul Ierarh din Myra a început să fie cinstit, mai ales din secolul al VI-lea. Adică după mai bine de două veacuri de la trecerea sa în neființă.

La vremea respectivă, numele sfântului a apărut într-un martirologiu roman. Tot în secolul al VI-lea, episcopul din Pinara a înălțat o biserica închinată Sfântului Nicolae din Myra Lichiei. Din secolul al X-lea, cultul său a început să se răspândească în Europa, moaștele Sfântului Nicolae rămânând în bazilica San Nicola din Bari. De-a lungul anilor, fragmente din acestea au fost achiziționate și de alte biserici din lume.

Ei bine, iată că ai aflat ce rugăciune să rostești de Sfântul Nicolae, dar și multe alte detalii interesante din viața sfântului considerat ocrotitor al copiilor de pretutindeni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...