„Moment de cotitură” pentru două mari puteri ale lumii. Războiul din Ucraina le testează relațiile instabile

Cătălina Burghelea 16.03.2022, 10:52
„Moment de cotitură” pentru două mari puteri ale lumii. Războiul din Ucraina le testează relațiile instabile

În ultimele zile, câțiva oficiali americani de rang înalt au descurajat China să susțină Rusia în războiul său din Ucraina, pe fondul unor informații potrivit cărora guvernul de la Moscova a solicitat asistență militară de la Beijing. Deși oficialii chinezi au minimalizat rapoartele, experții spun că presiunea publică a SUA asupra Chinei ar putea defini o relație deja instabilă între cele două puteri mondiale.

„Acest lucru are potențialul de a fi un punct de cotitură în relațiile dintre SUA și China”, a declarat Robert Ross, profesor de științe politice la Boston College, pentru Al Jazeera.

SUA, avertisment pentru China în războiul Rusiei

De când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei (24 februarie), China a adoptat public o atitudine neutră, susținând discuțiile care să pună capăt conflictului și îndemnând la detensionare. Cu toate acestea, după discuții lungi între înalți oficiali americani și chinezi, Washington a avertizat Beijingul să nu ofere asistență militară sau financiară Moscovei. În caz contrar, vor exista „consecințe”. Acest avertisment a venit după ce presa de peste ocean, citând oficiali americani neidentificați, a anunțat că Rusia a cerut ajutor militar Chinei, acuzație pe care Beijingul părea să o nege.

Ce s-ar întâmpla dacă Beijingul ajută Moscova

În mod repetat, experții americani au subliniat că Federația Rusă se confruntă cu eșecuri în invazia sa, în ciuda bombardamentelor continue asupra orașelor și satelor ucrainene. Războiul a determinat (până acum) peste trei milioane de oameni să fugă din Ucraina, potrivit ONU.

Potrivit profesorului Robert Ross, dacă Republica Populară Chineză decide să susțină războiul Rusiei în Ucraina, Statele Unite ar răspunde prin restrângerea legăturilor economice cu China, precum și prin autorizarea unui „buget militar american mult mai mare, pentru a face față” Beijingului.

„Chinezii se confruntă cu decizia dacă vor sau nu să se alinieze cu Rusia împotriva Europei și a Statelor Unite. Dacă ar face acest lucru, ar încuraja, de asemenea, SUA să trateze China ca pe unul dintre cei mai importanți adversari ai săi”, a subliniat Ross.

SUA și China, întâlnire la nivel înalt

Tensiunile crescute pe fondul conflictului Rusia-Ucraina au determinat, luni, o întâlnire la Roma între consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, și directorul Oficiului Chinei al Comisiei pentru Afaceri Externe, Yang Jiechi.

„Urmărim foarte atent în ce măsură RPC [Republica Populară Chineză] sau orice țară din lume oferă sprijin – material, economic, financiar, retoric – acestui război pe care îl poartă președintele [Vladimir] Putin” împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Și am fost foarte clar – atât în ​​privat cu Beijingul, cât și în public – că ar exista consecințe pentru orice astfel de sprijin”, a completat oficialul american.

Ulterior, o sursă din administrația americană a declarat reporterilor, sub protecția anonimatului, că întâlnirea Sullivan-Yang a fost o „sesiune intensă de șapte ore”.

Relații tensionate China-Rusia-SUA

China și Rusia au legături calde, iar la începutul lunii februarie, cele două țări au lansat o lungă declarație comună prin care și-au reafirmat alianța, exprimându-și opoziția față de extinderea NATO (principala nemulțumire a Rusiei care a condus la invazia totală a Ucrainei).

Relația dintre Washington și Beijing a fost testată în ultimii ani, deoarece SUA au acordat prioritate concurenței strategice cu China în politica sa externă, în timpul lui Donald Trump, o poziție acceptată pe deplin de Joe Biden.

Pe fondul eforturilor de a repara legătura SUA și China, administrația Biden a supărat Beijingul când a obținut un acord cu Marea Britanie pentru a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară anul trecut. De asemenea, liderul de la Casa Albă a făcut eforturi menite să reînvie alianța Asia Pacific Quad cu India, Australia și Japonia.

Cele patru țări au lansat o declarație comună ce susține o „ordine mondială liberă, deschisă, bazată pe reguli, înrădăcinată în dreptul internațional, fără constrângere”, într-un mesaj aparent către China, care a răspuns imediat. Liderii chinezi au mustrat grupul, numind-ul „exclusiv”, „condamnat să eșueze”.

Au existat, de asemenea, tensiuni tot mai mari între Beijing și Washington și aliații săi din regiunea Asia-Pacific, inclusiv asupra Taiwanului și a Mării Chinei de Sud, pe cea din urmă China o revendică aproape în întregime, în ciuda pretențiilor concurente din partea altor țări din regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...