Moldova păstrează tradiția încondeierii oului. Tehnica inedită constă în încondeierea cu ceară de albine

30 04. 2021, 10:17

Moldova păstrează tradiția încondeierii oului. În Moldova, în perioada Sfintei Sărbători de Paști, în semn de prețuire a jertfei Mântuitorului, femeile din aceste locuri trudesc ore întregi pentru realizarea unui ou încondeiat în care se regăsesc, pe lângă simbolurile religioase, și cele care desemnează trăinicia neamului.

Moldova păstrează tradiția încondeierii oului

Meșteșugul se moștenește din mamă în fiică, iar tehnica constă în încondeierea cu ceară de albine și punerea ouălor în mai multe vopsele.

Aici avem ceară de albine încălzită, cu pigment negru. Acesta este un ou de rață, iar chițița care poate fi de diferite mărimi, trasează linii. O cruce acum să încercăm, ne explică meșterii din Moldova.

În această perioadă ouăle de găină, de raţă sau de struţ sunt desenate cu multă pricepere de artizanii din zona Moldovei. În zona Sucevei, femeile merg la sfințirea ouălor de Paște. Abia aici se vede toată munca depusă înainte de Sărbătoarea Învierii căci toate vor coșul cel mai frumos.

Liliana Nichita este din Moldovița, județul Suceava și încondeiază ouă de aproape 30 de ani, iar acest meșteșug a fost deprins de la una din puținele femei care încondeiau ouă la vremea respectivă. Spune că nu este deloc ușor. Pentru a vopsi ouăle de Paște meșterul are nevoie de foarte multă răbdare și neapărat să fie prieten cu timpul, pentru că necesită multe ore de lucru.

Sunt modelel mai complicate. Sunt luate de pe ii, de pe covoare, de pe țesături. Fiecare femeie sau familie vrea să aibă un ou cât mai frumos făcut în coșarcă, a mărturisit Liliana Nichita, meșter iscusit din Moldovita, Suceava.

Traditia incondeierii oului

În Iași, cel mai tânăr încondeietor are doar 11 ani și se numește Ecaterina. Este cu teme la zi și știe deși pare a avea o vârstă fragedă, toate tainele acestui meșteșug care datează de ani, mai mmult decât atât este instructor pentru ceilalți copii de vârsta ei.

De cele mai multe ori se folosește negru pentru că de obicei aceasta se folosește și este mult mai decentă. Oricum, ceara se va topi după ce oul va fi înmuiat în vopsea și atunci nu va mai conta ce culoare are ceara, spune Ecaterina.

Încondeierea ouălor, sau închistrirea, așa cum se mai spune în satele moldovenești, se remarcă prin bogăţie şi varietate. Spicul grâului, frunza stejarului se întrepătrund cu şarpele sau cu creasta cocoşului. Femeile nu lucrează la acest meșteșug în perioada anului, însă trudesc înaintea Sărbătorilor Pascale.

Am luat contact prima dată în copilărie cu încondeiatul ouălor, închistritul cum se spunea în satul în care am crescut eu. Am luat însă o pauză destul de lungă până acum 8-9 ani când am început să particip la târgurile de meșteri și mi-a plăcut foarte, foarte mult. Sunt învățătoare va profesie și atunci, atât cât pot eu încerc să transmit dragostea a tot ceea ce este tradițional, a completat Geanina Ursu, încondeietor și învățător.

Oul încondeiat este simbolul care se vehiculează si este cel mai întâlnit în casele creștinilor.

Nu întâmplător în casele meșterilor din Paltinul, Vatra Moldoviței, Rădăuți, deci toată zona Sucevei o să vedeți că de la bunică la mamă la nepoți, toți muncesc sau necăjesc aceste ouă. Sunt în diverse culori, evident triconomia galben-roșu-negru fiind cea mai des întâlnită, ne-a explicat Ovidiu Focșa, muzeograf Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași.

Încondeierea ouălor este întâlnită și înainte de sărbătoarea Înălțării.