IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, noi detalii despre slujba de Înviere, cu lumina adusă de pe mare. Cum se va desfășura anul acesta

Ioana Constantin 28.04.2021, 14:49
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, noi detalii despre slujba de Înviere, cu lumina adusă de pe mare. Cum se va desfășura anul acesta

IPS Teodosie, noi detalii despre slujba de Înviere. Înalt Prea Sfințitul Teodosie a chemat toți credincioșii la Învierea de la malul mării. A anunțat că nu va face nicio excepție față de anii când nu exista pandemie. 20.000 de oameni a calculat înaltul ierarh că încap pe faleza Cazinoului și în fața Catedralei Tomitane Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

IPS Teodosie, noi detalii despre slujba de Înviere

Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din fața Catedralei, unde la miezul nopții se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie. Relaxarea restricțiilor în noaptea de Înviere va aduce din nou mulțimile pe ruinele vechii cetăți Tomis, în fața Catedralei Arhiepiscopale din Constanța. Ca în fiecare an, mulțimea îl va aștepta pe Teodosie să vină cu barca de pe mare purtând Lumina sfântă a Învireii.

Iată, ne aflăm în preajma celei mai importante sărbători a Paștelui. Aceasta sărbătoare este precedată de săptămâna în care petrecem acum deniile și sfintele liturghii iar vineri este zi seacă de post negru. Pentru sărbătoarea Paștelui vom avea parte de sfânta lumină adusă de la Ierusalim. Fiecare Eparhie trimite delegați să ia lumina de la Otopeni. Sărbătoarea este cea mai mare pentru că este împlinirea noastră. În fiecare an sărbătoarea se înnoiește. Nu sunt comemorări, ci trăiri intense ale momentelor mântuitoare. Apogeul este Învierea Domnului. Lumina este harul în care s-a îmbrăcat Hristos dupa Înviere. Voi veni cu sfânta Lumină, cu o barcă și iată, acolo la Cazino, voi ieși cu Lumina. Voi începe să vă vorbesc acolo despre lumină, apoi voi veni în procesiune și voi da Lumină la 12 fără un sfert, noaptea, a spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, noi detalii despre slujba de Inviere
Arhiepiscopul Tomisului

Apoi va începe slujba care ține până dimineață. Nu vor lipsi jandarmii și polițiștii care trebuie să asigure distanțarea enoriașilor și respectarea regulilor sanitare în timp de pandemie.

Vorbim despre purtarea măștii și acea distanța fizică de 1,5 – 2 metri și, bineînțeles, decența creștină. Printre turiști nu sunt doar oameni excentrici care rup cluburile, ca să zic asa; sunt și oameni credincioși care vor să se bucure de mare și-n alt fel, a spus și Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia a calculat că, în acest spațiu, încap 2o.ooo de enoriasi. În cazul în care numărul lor va fi mai mare, se ia în calcul montarea unui ecran video pe care să se proiecteze slujba religioasă, astfel încât oamenii să o poata urmări fără să se înghesuie. Anul trecut cand Romania a fost in stare de urgenta, credincioșii au primit Lumină acasă, de la voluntari și preoți, și nu au putut participa la slujba de Înviere din cauza restricțiilor impuse prin ordonanțele militare. Acum Liturghia din noaptea Invierii va fi desfășurată fără restricții. În noaptea de Inviere, restricțiile de circulație sunt ridicate fără excepție. Nu este nevoie de declarație pe proprie răspundere, însă cine va fi prins plimbându-se pe plaja va fi aspru sancționat.

Arhiepiscopul Tomisului, noi detalii despre slujba de Inviere
Arhiepiscopul Tomisului
Urmăriți Impact.ro și pe