EXCLUSIV

Mircea Baniciu nu uită și nu iartă. Trupa Phoenix nu va mai cânta niciodată în formula originală. „Mi-a cerut 350.000 de euro” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 11.01.2022, 18:56
Mircea Baniciu nu uită și nu iartă. Trupa Phoenix nu va mai cânta niciodată în formula originală. „Mi-a cerut 350.000 de euro” EXCLUSIV

Mircea Baniciu, îndrăgitul cântăreț și chitarist originar din Timișoara, nu crede că publicul român va mai avea vreodată șansa de a vedea pe scenă celebra trupa Phoenix, în vechea sa componență, cea din care a făcut parte și el cândva, pentru mai bine de 35 de ani.

Ce acuzații îi aduce lui Nicu Covaci

2022 este anul în care „Phoenix” marchează 60 de ani de la debutul oficial, dar vechile războaie par că vor continua să facă legea, în ciuda faptului că Nicu Covaci încearcă să ducă mai departe tradiția unei trupe fără egal pentru muzica românească din ultimele decenii.

„Pe la noi, prin Timișoara, am auzit deja vorbindu-se despre un posibil concert Phoenix 60. Însă lucrul acesta nu m-a entuziasmat deloc. Recunosc și faptul că nu m-a contactat nimeni să vorbim pe marginea unui asemenea proiect, dar nici nu cred în așa ceva, după toate procesele care au avut loc, în anii din urmă, între noi”, își începe Mircea Baniciu seria confesiunilor pe un subiect încă delicat pentru el.

Motivele situației de astăzi sunt însă clare pentru Mircea Baniciu și sunt legate de decizia liderului formației, Nicu Covaci, de a-i da în judecată pe majoritatea celor din fosta trupă.

„El ne-a acționat pe mai pe toți în instanță, încercând să ne îndepărteze cât mai mult posibil de cântecele marca Phoenix. Am înțeles că același tratament l-a avut până și pentru Radu Almășan, solistul celor de la Bosquito, pare-se din același motiv. Singurul care pare că i-a scăpat este Lipan Țăndărică.

În acest din ultim caz nu știu de ce a procedat așa Nicu Covaci. Poate fiindcă nu e chiar lipsită de adevăr vorba aceea care spune că toboșarii sunt prietenii muzicienilor. Și nu spun asta cu răutate. Dimpotrivă!”, adaugă tot Mircea Baniciu.

Mircea Baniciu nu uită și nu iartă. Trupa Phoenix nu va mai cânta niciodată în formula originală
Mircea Baniciu, stânga, și Nicu Covaci au făcut cândva împreună sute de mii de români fericiți

Spune că risca să-și piardă casa

Folkistul bănățean, cel care după fuga majorității celor din trupa Phoenix din anii ”70 a preferat să rămână în țară, susține că urmele disputei juridice cu Nicu Covaci încă nu s-au șters.

„Mi-a cerut la tribunal 350.000 de euro fiindcă aș fi cântat piesele din repertoriul trupei. Sigur că nu erau toate ale lui, dar le pusese pe toate pe numele său. Aici trebuie să recunosc că a fost cel mai deștept dintre noi, fiindcă și-a însușit piesele și le-a înregistrat pe numele său.

Marele meu noroc a fost faptul că judecătorii nu m-au forțat să-i plătesc suma cerută. Altfel ar fi trebuit să-mi vând casa, ca să achit suma enormă cerută, care cred că a fost cea mai mare dintre toate. L-a dat în judecată până și pe colegul care l-a ajutat să trăiască o vreme în Germania, fiindcă nu i-a fost deloc ușor”, mai precizează el.

Nu crede într-o posibilă împăcare

Toate aceste motive îl determină pe Mircea Baniciu să spună că e greu de crezut într-o posibilă împăcare a celor din vechea componență a trupei. La rândul său, și Ovidiu Lipan Țăndărică pare să-i împărtășească acest punct de vedere:

„Am fost acolo, la ultimul lor concert, de acum șase sau șapte ani, nu mai știu. Fiecare a venit la timpul stabilit, a urcat pe scenă, și-a făcut treaba și a plecat acasă. Atât și nimic mai mult! Nu tu un cuvânt de salut, nu tu o strângere de mână. Dar prin așa ceva au trecut și alții. Deep Purple e un primul exemplu care-mi vine acum în minte!”.

Trupa Phoenix, cunoscută în străinătate drept Transsylvania-Phoenix, este cea mai titrată formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1962, la Timișoara. Nicu Covaci, solistul și singurul care încearcă în ultimii ani, să ducă mai departe tradiția trupei, într-o altă componență, nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere.

Urmăriți Impact.ro și pe