Mioara Roman, nostalgică. Ce spune despre Petre Roman, la atâţia ani de la divorţ

Ioana Bucur, Alexandru Teodorescu 15.09.2021, 09:09
Mioara Roman, nostalgică. Ce spune despre Petre Roman, la atâţia ani de la divorţ

S-a născut în România, însă și-a petrecut o bună parte a copilăriei în Polonia și Egipt. La 30 de ani, era „o mică divă a Bucureștiului”, o femeie independentă, dar cu un copil de crescut. A fost momentul în care în viața ei s-a întors un bărbat pe care îl știa de când era copil. A urmat o căsnicie de trei decenii ce s-a sfârșit cu o despărțire la care puțini s-ar fi așteptat. Ce spune Mioara Roman despre Petre Roman, la atâția ani de la divorț. Cum vede relația lor, care s-a consumat într-una dintre cele mai grele perioade din istoria țării.

Mioara Roman, o viață ca un… roman

Se spune că în spatele oricărui bărbat important este o femeie puternică, iar Petre și Mioara Roman nu au fost excepția de la regulă. Se descrie ca fiind o fire oarecum timidă, care nu a simțit niciodată dorința de a ieși în față.

Mioara Roman s-a născut într-o „familie de clasă medie, cu aspirații mic-burgheze, cu bunici învățători și părinți profesori și diplomați”, a explicat ea, într-un interviu acordat scriitorului Ion Coja. Tatăl ei a venit pe lume copil de țăran, dar a ajuns să studieze la Geneva.

„În 1942, şi-a dat doctoratul cu Al. Rosetti şi Mihai Ralea, iar în 1946 a plecat „secretar 1” la Varşovia. Mai târ­ziu, tata a deschis ambasade la Cai­ro, Teheran, Bagdad şi Alger.

La Cluj, a cunoscut-o pe mama, fată de învă­ţă­tor, dintr-o familie cu o situaţie bu­nă, cu trăsură, şaretă, 2000 de oi şi „gre­dină” de două hectare. Mama l-a ur­mat peste tot, îl ajuta făcând pe se­cre­tara.

Eu m-am născut în România, în 1940, când a început războiul, iar şcoa­la am făcut-o în Varşovia, în Egipt, la Lycée Français du Caire, şi apoi în România”, a povestit Mioara Roman.

Petre Roman, aparitie de senzatie la 75 de ani. Cum s-a afisat de ziua sa, alaturi de Silvia Chifiriuc
Mioara Roman, alături de fostul ei soț si de fiica lor, Oana Roman

Cum l-a cunoscut pe Petre Roman

La 30 de ani, era „o mică divă a Bucureștiului, greu de prins pentru că eram foarte liberă”. Era deja mamă a unei fetițe, Catinca, rodul unei iubiri de scurtă durată. În acea perioadă a revenit în viața ei Petre Roman, pe care îl cunoscuse prima oară când erau amândoi copii.

„Cu Petre ne ştiam de mici. Eu locuiam pe strada Ar­gentina, iar el, cu ceilalţi trei fraţi ai lui, pe Aleea Alexandru, la o aruncătură de băţ. Cu sora lui spanioloaică, Mireya, eram chiar prietenă.

Pe Petre nu l-am mai revăzut însă 20 de ani. În timpul ăsta, a terminat Politehnica, a plecat cu bursă la Toulouse, a câştigat prin concurs un post de asistent la Ecole Polytechnique acolo şi şi-a luat doctoratul. L-am revăzut abia în 1974.

Mama lui, Hortensia Roman, era redactor-şef la Radio­difu­zi­une. Mă adora şi sunt convinsă că ceea ce-i povestea lui Petre despre mi­ne a contat foarte mult. A întreţinut ima­ginea pe care, de alt­fel, o aveam, de fe­meie extrem de ca­pabilă”, a mai povestit ea pentru Ion Coja.

Mioara Roman a simțit întotdeauna că a fost un trofeu pentru fostul ei soț. Fire competitivă, impresionat de statura ei profesională, tânărul Roman nu s-a lăsat până nu a cucerit-o. El a fost, de fapt, iubirea vieții ei, o dragoste profundă și pasională.

„A fost o foarte mare dragoste. Ade­vă­rata iubire a vieţii mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar şi matură şi profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie. Competitiv cum e, Petre a fost foarte impresionat de statura mea profesională, am fost pentru el ca un trofeu (…)

Nu ştiu cât de îndrăgostit de mine a fost la început. Dar ştiu că în anii care au urmat s-a îndrăgostit de mine cu adevărat”, a explicat ea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...