Ministrul Sănătăţii, anunţ îngrijorător. Ce se întâmplă cu măştile oferite de stat pentru elevi

Iancu Andreea, Mihai Ianoși 29.08.2021, 09:25
Ministrul Sănătăţii, anunţ îngrijorător. Ce se întâmplă cu măştile oferite de stat pentru elevi

Aproape ca în fiecare an, autoritățile din România sunt luate pe nepregătite de începutul anului școlar, la fel ca în cazul venirii zăpezii. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis recent un anunț îngrijorător, explicând ce se întâmplă cu măștile oferite de stat pentru elevi. Vestea vine în contextul în care anul școlar este programat să înceapă pe 13 septembrie, iar valul patru al pandemiei se instalează treptat și în țara noastră, expunându-i în special pe cei mici la îmbolnăvirea de Covid-19.

Ce spune Ministrul Sănătății despre măștile oferite de stat. Ioana Mihăilă face un anunț îngrijorător

Vineri, Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au participat vineri la o şedinţă online, alături de premierul Florin Cîţu şi de toţi prefecţii. Reprezentanții autorităților au anunțat în acest cadru ce măsuri vor fi luate pentru începerea anului școlar în condiții de siguranță. În acest context, Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis un anunț îngrijorător cu privire la măștile oferite de stat.

Oficialul din Sănătate a explicat motivul pentru care există posibilitatea ca nu în toate școlile să existe măști de protecție la începerea noului an școlar. Se pare că de vină sunt o serie de reglementări care este necesar a fi soluționate. Astfel, ministrul Sănătății susține că este posibil ca nu toate școlile să dispună de măști gratuite pentru elevi la începutul anului de studii.

Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile, a spus Ioana Mihăilă, potrivit b1tv.ro.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre măștile oferite de stat pentru elevi
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății

„Vor fi permise doar măştile de uz medical, nu şi cele textile”

Față de anul anterior, debutul anului școlar vine și cu o nouă schimbare. Ministrul Sănătății a precizat că nu vor mai fi permise măștile textile, ci doar cele de uz medical, în incinta școlii. Această decizie vine ca urmare a creșterii numărului de infectări și spitalizări în ceea ce îi privește pe copii, nu doar la nivel național, ci și global.

Suplimentar față de anul anterior, măștile folosite de elevi și studenți trebuie să fie măști de uz medical, nu se mai permit măștile din material textil. Luăm această decizie pentru că ratele de infectare și spitalizare în rândul copiilor sunt îngrijorătoare, atât în România cât și în alte țări, a spus Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a transmis cât de importantă este vaccinarea în rândul copiilor

Oficialul român din Sănătate a ținut să menționeze și necesitatea și importanța vaccinării copiilor, în contextul în care varianta Delta a coronavirusului are un grad mult mai ridicat de contagiozitate decât tulpina anterioară a virusului. Pe de altă parte, imunizarea este singura armă în lupta cu pandemia, dar și sprijinul pentru păstrarea învățământului cu prezență fizică o perioadă cât mai lungă de timp.

Ne-am asumat menținerea învățământului cu prezență fizică cât mai mult timp posibil. Asta înseamnă până când incidența se menține sub 6 la mia de locuitori. Când se depășește, avem două scenarii: învățământ online sau hibrid, adică cei vaccinați sau trecuți prin boală să meargă la școală, iar cei nevaccinați și netrecuți prin boală să treacă în online, a mai precizat ministrul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...