De ce este varianta Delta de covid-19 atât de periculoasă. Raed Arafat: “E suficient un contact de 2-3 minute”

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 24.08.2021, 19:13
De ce este varianta Delta de covid-19 atât de periculoasă. Raed Arafat: “E suficient un contact de 2-3 minute”

Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat de ce este varianta Delta de covid-19 atât de periculoasă și la ce se pot aștepta persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului.

Raed Arafat, despre ce se va întâmpla pentru nevaccinați

Secretarul de stat a declarat că nu se preconizează un nou lockdown în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, deoarece există ”alte mijloace și posibilități” fațp de cele care erau la dispoziție anul trecut.

Însă, întrebat dacă vor exista restricții pentru persoanele nevaccinate, Raed Arafat a spus că este posibil să fie ”permisii pentru unii ca să nu ajungem la restricții pentru toți”.

”Nu țintim persoanele nevaccinate, încercăm să menținem unele activități fără să le închidem. (…) Noi aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea virusului”, a adăugat el, precizând că nu sunt luate în calcul acum nici restricții de circulație.

De ce este varianta Delta de covid-19 atat de periculoasa. Raed Arafat: E suficient un contact de 2-3 minute
Raed Arafat

Raed Arafat, despre varianta Delta de covid-19

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, varianta Delta a coronavirusului se răspândește foarte rapid. Medicul a precizat în cât timp se poate transmite această tulpină atunci când oamenii nu poartă mască.

”Varianta nouă se răspândește foarte rapid, e suficient un contact de 2-3 minute fără mască”, a declarat medicul Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că autoritățile nu vor să se mai bazeze exclusiv pe spitalele Covid-19, astfel încât persoanele infectate cu coronavirus să poată fi tratate și în celelalte spitale din țară.

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din București, semnal de alarmă în privința tulpinii Delta

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din București, conf. dr. Simin Aysel Florescu, a tras un semnal de alarmă cu privire la tulpina Delta. La această unitate sanitară au murit recent bărbați cu vârste de 32, 37, 53 și 62 de ani, nevaccinați și fără comorbidități.

”Din păcate, este un lucru absolut dramatic, nu numai îngrijorător, pentru că este vorba despre pacienți care aveau familii tinere, copii mici, care nu aveau niciun fel de boli cunoscute și nimic din cele pe care să le putem diagnostica noi, erau deci niște oameni sănătoși.

Au murit cu zile din cauza acestei boli din simplu motiv pentru că nu erau vaccinați și, în al doilea rând, pentru că au venit la spital foarte târziu din momentul în care a debutat simptomatologia bolii. Au venit către ziua a zecea de le debut, lucru care face sarcina noastră aproape imposibilă”, a spus doctorul Simin Florescu.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarată că INSP a estimat că la finalul lunii septembrie va di înregistrat vârful celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus. În cel mai pesimist scenariu ar urma să fie spitalizați 4.000 de pacienți.