Ministrul Lucian Bode nu scapă de acuzațiile de plagiat. Teza sa de doctorat va fi reanalizată de specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai

Mihnea Tălău 24.11.2022, 18:34
Ministrul Lucian Bode nu scapă de acuzațiile de plagiat. Teza sa de doctorat va fi reanalizată de specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai

Problemele ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, sunt departe de a fi încheiate. Universitatea Babeș-Bolyai a decis să reanalizeze teza de doctorat a lui Bode.

O nouă analiză arată că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză

Rectorul UBB, Daniel David a declarat, joi, pentru Edupedu.ro, că comisia de etică a Universității va verifica, din nou, teza de doctorat a ministrului, după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia clujeană.

“Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a declarat David.

Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza, pe baza acestor noi informații apărute.

plagiat

„Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație”, subliniază instituția.

“O serie de abateri de la bunele norme de publicare”

Potrivit analizei publicate joi de Emilia Șercan, „în urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”.

Aceasta menționează „patru tehnici de mascare a imposturii academice”: – plagiat prin traducere; plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză); plagiat prin parafrazare; plagiat de tip copy-paste.

Comisia de etică a UBB anunțase, la începutul lunii, propriile concluzii după analiza tezei lui Lucian Bode, constatând “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”. Ministrul Bode a reacționat susținând că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă”.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...