Miniștrii apărării din țările NATO, după întrunirea de la Bruxelles: România va avea un Grup de Luptă Permanent

Iancu Andreea 16.02.2022, 19:31
Miniștrii apărării din țările NATO, după întrunirea de la Bruxelles: România va avea un Grup de Luptă Permanent

Miercuri, la Bruxelles, a avut loc o reuniune a miniștrilor apărării din țările membre NATO, în urma căreia s-a hotărât ca România să dispună de un Grup de Luptă Permanent. Decizia vine în contextul în care Rusia a dispus un număr impresionant de trupe la granița Ucrainei, existând numeroase zvonuri că Vladimir Putin ar intenționa să invadeze teritoriul vecin. De mai multe săptămâni, mai mulți oficiali ai NATO au participat la discuții cu liderul de la Kremlin.

Decizia luată de miniștrii apărării din cadrul NATO, la Bruxelles: Grup de Luptă Permanent, în România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat, în urma discuțiilor avute miercuri la Bruxelles cu miniștrii apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice, că se ia în calcul instalarea de grupuri de luptă în regiunile din centrul și sud-estul NATO. Astfel, România ar urma să aibă un Grup de Luptă Permanent, ca urmare a strategiei defensive împotriva acțiunilor Rusiei.

Deocamdată, însă, nu a fost luată o decizie clară, fiind necesară urmarea procedurilor, prin care Alianța cere avizul autorităților militare din statele unde se vor instala trupele permanente.

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii apărării.

Ministrii apararii din tarile NATO, dupa intrunirea de la Bruxelles. Romania va avea un Grup de Lupta Permanent
România ar urma să aibă un Grup de Luptă Permanent, din cadrul NATO, pe teritoriul său

Mai multe state ar putea primi grupuri de luptă

Totodată, secretarul general al NATO a menționat faptul că liderii militari urmează să întocmească un plan detaliat în următoarele săptămâni. Astfel, aproximativ 270 de miliarde de dolari vor fi suplimentați la bugetul Alianței. Această inițiativă susținută miercuri de Stoltenberg ar urma să ducă la formarea de grupuri tactice multinaționale, care vor beneficia de 1.000 de militari, în Bulgaria și România, precum și alte state membre NATO.

Astfel, Slovacia și Ungaria sunt luate în calcul. Totuși, în această ultimă situație urmează să fie stabilite mai multe clarificări, având în vedere că Budapesta a transmis că nu va găzdui trupe NATO suplimentare pe teritoriul său. De asemenea, Franța s-a hotărât să ofere sprijinul său, contribuind cu militari precum și asigurarea conducerii grupului tactic din România. În prezent, NATO păstrează trupe în Europa de Est prin rotație, într-o prezență constantă, dar nu permanentă.

Deși decizia finală urmează să fie luată în următoarele săptămâni, există un precedent. În urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, NATO a decis înființarea a patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia. Acestea beneficiază de tancuri, apărare aeriană și unități de supraveghere, care reunesc, prin rotație, 1.500 de trupe.

Ministrii apararii din tarile NATO, dupa intrunirea de la Bruxelles. Romania va avea un Grup de Lupta Permanent
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Rusia, acuzată că încă desfășoară trupe la granița Ucrainei

În ciuda dialogului purtat de săptămâni bune între liderii NATO și Kremlin, Alianța susține că Rusia a trimis mai multe trupe în teritoriu, la granițele Ucrainei, deși Moscova susține că ar fi retras totuși o parte dintre militari și că își dorește discuții diplomatice.

Totodată, în ultimele zile au apărut avertizări cu privire la riscul unei intervenții în forță a rușilor în Ucraina, conform serviciilor de informații occidentale. Pe parcursul discuțiilor cu Vladimir Putin, NATO a avertizat că vor exista consecințe dure în cazul izbucnirii unui război.

„Asistăm la cea mai mare concentrare de forțe militare după Al Doilea Război Mondial. Am avertizat Rusia că o agresiune va avea un cost mare. NATO rămâne pregătită pentru dialog. Nu este prea târziu pentru îndepărtarea de marginea conflictului. Nu vom face compromisuri pe marginea principiilor de bază ale Tratatului Alianței. Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina (…)

Am decis să luăm în considere constituirea de grupuri de luptă și suntem recunoscători Franței pentru oferta de a conduce grupul din România (…) Am vizitat România, sunt pregătiți să găzduiască grupuri de luptă. Franța este dispusă să conducă grupul de luptă de aici”, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă la sediul Alianței.

Totodată, secretarul general al NATO consideră că Rusia testează principiile care stau la baza securității europene. Liderul Alianței acuză Moscova că a încercat să intimideze statele europene prin forță, astfel încât să accepte solicitările rușilor.

„Rusia și-a demonstrat voința de a utiliza forța pentru a constrânge alte state și pentru a încerca să modifice principiile fundamentale care sunt importante pentru securitatea noastră comună. Regret să o spun, dar este noua normalitate în Europa (…)”, a afirmat secretarul general NATO.

În plus, liderul NATO a menționat că noile inițiative ale Alianței reprezintă doar acțiuni defensive, nicidecum amenințări la adresa Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe