Vladimir Putin ține Ucraina departe de NATO. Alianța trebuie să declare public că nu va accepta Kievul

Beatrice Dumitru 16.02.2022, 17:42
Vladimir Putin ține Ucraina departe de NATO. Alianța trebuie să declare public că nu va accepta Kievul

Din 1991, după destrămarea URSS, Ucraina a încercat să adere la NATO, însă toate încercările de până acum au eșuat. Iar conflictul cu Rusia o ține tot mai departe de Alianță, ceea ce este pe placul lui Vladimir Putin. Un diplomar rus a spus că NATO trebui să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale.

Rusia cere asigurări că Ucraina nu va adera la NATO

Președintele rus Vladimir Putin susține că Occidentul folosește NATO pentru a înconjura Rusia și dorește ca Alianța să oprească expansiunea în Europa de Est, aceasta fiind una dintre cererile adresate SUA și Occidentului. Rusia a cerut în mod repetat asigurări de la puterile occidentale că Ucrainei nu i se va permite să adere la NATO.

De aceea, Moscova dorește ca NATO să declare public că nu va lăsa Ucraina să se alăture Alianței militare, a spus diplomatul rus Konstantin Gavrilov. Acesta a mai anunţat că Rusia nu va lua parte la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) pentru a discuta despre exerciţiile efectuate în Belarus.

Vladimir Putin ține Ucraina departe de NATO. Alianța trebuie să declare public că nu va accepta Ucraina
Ucraina, șanse mici să adere la NATO.

Rusia va insista ca NATO să anunțe public că refuză să accepte Ucraina în rândurile sale. Kievul, la rândul său, trebuie să-și proclame statutul neutru, de nealiniat”, a spus diplomatul rus Konstantin Gavrilov, la puțin timp după ce miniștrii Apărării din NATO au început o întâlnire de două zile la Bruxelles.

Ucraina, șanse mici să se alăture NATO

În prezent, Ucraina este o „țară parteneră”, ceea ce înseamnă că există o înțelegere că i se poate permite să se alăture NATO în viitor. Din 1991, după destrămarea URSS, guvernele de la Kiev au tot încercat să adere la Alianța Nord-Atlantică, însă toate încercările de până acum au eșuat.

John Sawers, fostul șef al agenției de securitate din Regatul Unit MI6, a declarat că „nu există nicio perspectivă” ca Ucraina să se alăture NATO, deoarece ar aduce în alianță conflictul existent cu Rusia. Și fostul șef al armatei britanice Richard Dannatt spune că președintele Vladimir Putin a reușit să țină departe Ucraina de NATO, dar în acest proces i-a apropiat pe alți membri ai Alianței.

Cred că a realizat ceva și aceasta este faptul că există doar o mică posibilitate ca Ucraina să se alăture NATO”, a spus acesta pentru BBC.

El adaugă că nu crede că Rusia va invada Ucraina, deși Occidentul se teme de acest lucru, după ce Moscova a masat zeci de mii de trupe la granița cu țara vecină. Rusia a neagat în repetate rânduri că are un astfel de plan.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...