Ministerul Sănătăţii, decizii după creșterea cazurilor de Covid: „Vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale”

Elena Avramescu 19.07.2022, 07:01
Ministerul Sănătăţii, decizii după creșterea cazurilor de Covid: „Vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale”

Din păcate, cazurile de Covid urmează un tren ascendent, iar valul 6 pare să fie mai aproape ca niciodată. Astfel că numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 a reușit să crească, în cursul zilei de luni, cu 1.123 faţă de ziua anterioară, ajungând astfel la 3.288 de cazuri, din 1.830 de teste RT-PCR şi 9.692 de teste rapide antigenice, după cum a informat Ministerul Sănătăţii.

Cazurile de Covid cresc amețitor în România

Se pare că 627 de cazuri sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. În prezent, în secţiile COVID din spitale se află internaţi 2.132 de pacienţi, iar gradul de ocupare a paturilor este de 8,78%. Situația nu stă bine nici la ATI, unde sunt internate 115 persoane, dintre care 95 sunt nevaccinate.

După o sinteză epidemiologică efectuată în perioada 11 iulie-17 iulie, găsim notat faptul că varianta BA. 5 devine dominantă la nivel mondial, astfel că se anticipează o creştere a internărilor în secţii şi la ATI, în următoarele săptămâni. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre subvarianta BA.2.75 Centaurus, a tulpinii Omicron, fiind cea mai nouă dintre cele depistate.

„După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces.

În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului SARS-CoV-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi: adică, mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a declarat secretarul de stat.

Medicii anunta ca numarul de cazuri de Covid a inceput sa creasca
Nmarul de cazuri de Covid a inceput sa creasca

În plus, aceasta a mai adăugat faptul că în cazul unei incidenţe mai ridicate, ministerul nu poate să impună niciun fel de restricţie, deoarece nu intră în atribuțiile sale.

„Întâi de toate, trebuie să precizez că nu mai lucrăm pe baza incidenţelor, lucrăm pe baza ratei de ocupare din spital. Ca urmare, în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi, pentru că pe planul de rezilienţă avem diverse procente, ajungem până la 30% din paturile totale.

În acel moment, ajungem la o rată de ocupare de peste 70-75%, atunci într-adevăr ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”.

O nouă veste este cea legată de cele 25 de spitale noi, care nu se vor construi prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) până în 2026, aşa cum anunţase în cursul zilei de vineri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Adriana Pistol spune că presa a înţeles greşit această informaţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...