Omicron pune stăpânire pe România. Trei sferturi dintre cazuri sunt infectări cu această tulpină

Gabriela del Pupo 18.01.2022, 17:07
Omicron pune stăpânire pe România. Trei sferturi dintre cazuri sunt infectări cu această tulpină

Trei sferturi din cazurile secvențiate la nivel național în România sunt confirmate cu varianta Omicron a virusului Sars-Cov 2. Specialiștii au avertizat înainte de debutul valului 5 că aceaastă tulpină, deși mai puțin agresivă, este mult mai transmisibilă.

Omicron, tulpina preponderentă în România

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut un anunț îngrijorător cu privire la transmisibilitatea tulpinii Omicron în țara noastră. Din cazurile care au fost analizate în laborator peste trei sferturi s-au dovedit a fi infecții cu tulpina care a făcut ravagii în Europa.

617 cazuri COVID cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România până la data de 16 ianuarie, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit INSP, în săptămâna 10 – 16 ianuarie, au fost confirmate 322 de cazuri cu varianta Omicron, peste jumătate din numărul total, relatează Agerpres.

Cate cazuri de infectare cu tulpina Omicron sunt in Romania
Cate cazuri de infectare cu tulpina Omicron sunt in Romania

Numărul de secvențieri rămâne redus

Laboratoarele din România nu au ajuns nici până acum la capacitatea de a secvenția majoritatea testelor efectuate. Deși la începutul valului 4, când se încerca depistarea tulpinii Delta, erau doar câteva laboratoare în țară cu astfel de echipamente de analiză.

Acum până la data de 16 ianuarie, au fost raportate la INSP 8.845 de secvenţieri, dintre care 431 în ultima săptămână. Cele 431 de secvenţieri au fost raportate de Institutul Cantacuzino (265) şi de Institutul „Matei Balş” (166).

Au fost confirmate 8.238 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 5.865 cu varianta Delta şi 617 cu Omicron.

Astfel, până la data de 16 ianuarie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 93%.

Din cele 5.865 de cazuri COVID cu varianta Delta, 108 au fost confirmate în ultima săptămână.

Urmăriți Impact.ro și pe