Pastilele de iodură de potasiu încep să fie distribuite populației. Lista farmaciilor și condițiile în care se eliberează

Stan Filon 24.06.2022, 12:05
Pastilele de iodură de potasiu încep să fie distribuite populației. Lista farmaciilor și condițiile în care se eliberează

Pastilele de iodură de potasiu care trebuie folosite în cazul unui accident sau atac nuclear încep să fie distribuite populației din România! Ministerul Sănătății a anunțat începerea distribuției a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate populației, în scop preventiv! Acest medicament va fi distribuit prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis, după cum a precizat Ministerului Sănătății. Puteți vedea mai jos lista farmaciilor.

Pastilele de iodură de potasiu încep să fie distribuite populației

Așadar, autoritățile din România începe distribuirea preventivă a medicamentului care poate fi folosit în cazul unui accident sau atac nuclear. Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomandate, dar ne învață și când se instituie tratamentul.

Din datele puse la dispoziție de autorități, comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților. Atenție! Administrarea medicamentului se face în doză unică. Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Pastilele de iodura de potasiu incep sa fie distribuite populatiei
Pastilele de iodura de potasiu incep sa fie distribuite populatiei

Este nevoie de rețetă medicală eliberată de medicul de familie

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la dispoziția farmaciilor, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate și Ghidul de Informare Generală cu scopul ca fiecare farmacie să primească, odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia, pe care farmaciștii trebuie să le transmită mai departe pacienților. Vezi AICI lista farmaciilor de unde poate fi ridicat medicamentul!

Românii vor avea nevoie de rețetă de la medicul de familie pentru a putea ridica pastilele de iodură. Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală acest medicament, dacă pacientul este unul eligibil.

Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmacii.

Medicamentul este gratuit

Trebuie menționat faptul că medicamentele sunt eliberate gratuit de farmacii, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicament.

Ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 56 mg comprimate către populație a fost publicat în Monitorul Oficial și cuprinde informații cu privire la acest medicament, fișa informativă pentru pacienți și un model de declarație pentru acordul pacientului privind utilizarea medicamentului, în caz de nevoie.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...