Alertă la graniță. Categoria de români care trebuie să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede

Badea Violeta 08.08.2022, 15:19
Alertă la graniță. Categoria de români care trebuie să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede

Zilele trecute, centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată de ruși, lucru care stârnește îngrijorare. În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat o categorie de români să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede cu putință. Iată cine ar trebui să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru medicamentele respective!

Cine sunt românii care ar trebui să ridice pastilele de iodură de potasiu

După ce armata rusă a atacat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de țara noastră, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un apel către românii sub 40 de ani, îndemnându-i să îşi ridice pastilele de iod, oferite gratuit de către statul român.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu.”, a declarat luni, 8 august, Alexandru Rafila.

Totodată, oficialul a mai precizat că există nu mai puțin de 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei.

„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a mai spus ministul Sănătății.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

„E posibil ca cererea să crească”

Alexandru Rafila a spus că momentan nu se știe cât de mare este cererea, însă a precizat că este posibil ca ea să crească pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina.

„Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescriăție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”, a declarat ministrul Sănătății.

Amintim că forțele ruse au atacat, de curând, centrala nucleară de la Zaporojie, din țara vecină. Conform autorităților ucrainene, în atacul de duminică, 7 august, au fost loviți trei senzori de radiații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...