Primii soldați din Forța Rapidă de Răspuns a NATO au ajuns în România. Un ministru a anunțat sosirea francezilor

Ana Anitoiu 28.02.2022, 21:41
Primii soldați din Forța Rapidă de Răspuns a NATO au ajuns în România. Un ministru a anunțat sosirea francezilor

Primii soldați francezi din Forța Rapidă de Răspuns a NATO au ajuns, luni seară, în România. Un ministru a făcut anunțul. Militarii au aterizat la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, iar în zilele următoare vor veni și alții, cu vehicule blindate.

Primii militari francezi din Forța Rapidă de Răspuns a NATO, în România

Anunțul sosirii soldaților francezi a fost făcut de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Oficialul a precizat că aceasta este pentru prima dată când Alianța activează aceste forțe de reacție rapidă, cu rol de descurajare și apărare a Flancului Estic al NATO.

„Solidaritate aliată: primii militari din detașamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Ei vor fi urmați, în zilele următoare, de celelalte forțe și mijloace”, a transmis și Ministerul Apărării Naționale.

Primii soldati din Forta Rapida de Raspuns a NATO au ajuns in Romania
Primii soldati francezi din Forta Rapida de Raspuns a NATO, in Romania. Foto: Facebook/MApN

Franța a anunțat că va reloca 500 de militari în România

Anterior, vineri seară, şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard, a anunțat că va reloca 500 de militari în România, în contextul ofensivei declanșate de Rusia în Ucraina.

„Vom reloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, pentru a oferi un sprijin României, dar şi pentru a aduce mesajul de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a declarat şeful de stat-major.

Emmanuel Macron a vorbit cu Vladimir Putin

Președintele Franței a vorbit din nou cu Vladimir Putin despre condițiile pentru încheierea războiului în Ucraina. Liderul rus i-a spus că va pune capăt ofensivei doar atunci când interesele legitime de securitate ale Rusiei vor fi luate în considerare necondiționat.

De asemenea, pentru încetarea războiului, Vladimir Putin a cerut să fie recunoscută suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și să fie „demilitarizată și denazificată” Ucraina.

O primă rundă de negocieri de pace a avut loc astăzi pe teritoriul Belarusului. Delegația ucraineană și cea rusă au discutat timp de cinci ore. Urmează ca fiecare să se consulte cu conducerea țării sale și să mai participe la o rundă de tratative, ce va avea loc în curând la granița dintre Belarus și Polonia.

„Negocierile sunt dificile. Totuși, nu au existat ultimatumuri obligatorii. Din păcate, partea rusă este încă foarte părtinitoare în ce privește acțiunile distructive pe care le-a făcut”, a scris pe Twitter consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a semnat astăzi cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană și a atras atenția că solicitarea ar trebui să fie admisă în regim de urgență, deoarece poporul lui luptă în prezent nu doar pentru el, ci pentru siguranța întregii Europe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...