Mii de ucraineni s-au angajat, de la începutul războiului, în România. Ce meserii au ales

Mihnea Tălău 04.09.2023, 17:20
Mii de ucraineni s-au angajat, de la începutul războiului, în România. Ce meserii au ales

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat, luni, că de la începutul conflictului armat Rusia-Ucraina, din  24 februarie 2022, 6.594 de cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii din România, iar 500 de angajatori români și-au arătat această disponibilitate.

Aproape 7.000 de ucraineni pe piața muncii din România

Într-un comunicat de presă, Ministerul Muncii transmite că își menține dezideratul de a integra refugiații ucraineni în România, atât prin sprijinirea angajatorilor români care au un deficit de lucrători calificați, cât și prin susținerea cetățenilor plecați din zona de conflict pentru incluziunea pe piața muncii.

Ucrainenii care și-au exprimat disponibilitatea de a lucra în România au obținut felurite joburi, în funcție de cunoștințele și pregătirea lor.

Meseriile cetățenilor ucraineni ocupați sunt: confecționeri cablaje auto, specialiști industria auto, confecționeri industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, șoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrarea datelor, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spații verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați pentru întreținerea drumurilor, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori mașini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director de vânzări, controlor de calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf și funcționari administrativi.

Românii nu știu ce trebuie să facă la locul de muncă, cum sunt evaluați: statisticile îngrijorătoare

ANOFM oferă în permanență informații privitoare la posturile vacante

Din data de 15.07.2022, angajații Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București (ANOFM) sunt prezenți săptămânal, în zilele de luni și marți, la sediul pentru refugiați organizat la Romexpo, oferind informații cu privire la locurile de muncă vacante și la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Serviciile furnizate de ANOFM  şi locurile de muncă vacante sunt promovate pe „Telegram”, cea mai populară platformă social-media utilizată de cetățenii ucraineni.

Pentru oferta de locuri de muncă în timp real se poate accesa site-ul ANOFM:

https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=ANOFM&categ=3&subcateg=1

Cetățenii ucraineni au, de asemenea, la îndemână un pliant în care găsesc toate informațiile necesare angajării în România, dar și un cod QR în care pot vedea în timp real platforma cu locurile de muncă disponibile.

https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/19895/pliant_servicii_refugiati_ucraineni.pdf .

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...