4287 de ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului. În ce domenii muncesc

Badea Violeta 10.08.2022, 20:59
4287 de ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului. În ce domenii muncesc

Mii de cetățeni ucraineni au început să lucreze în România de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina și a declanșat o criză a refugiaților. Până la finalul lunii iunie, aproape 1,2 milioane de ucraineni trecuseră granița în țara noastră, însă se estimează că doar 7% dintre ei au şi rămas în România.

Mii de ucraineni și-au găsit locuri de muncă în România

Pe data de 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina, iar Polonia și România au fost principalele destinații pentru refugiați. Potrivit cifrelor publicate la finalul lunii iunie, aproape 1,2 milioane de ucraineni au trecut granița în țara noastră.

Ca răspuns la acest aflux, autortățile au adoptat o serie de măsuri menite să ajute refugiații, inclusiv să le faciliteze accesul la piața muncii. La data de 1 martie, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunța căucrainenii pot lucra în România pentru maximum 9 luni fără să aibă nevoie de un aviz de angajare.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 10 august, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că 6.431 de cetățeni ucraineni au contracte de muncă în țara noastră. Din totalul acestor contracte, 4.287 au fost înregistrate după declanșarea conflictului, pe 24 februarie 2022, restul fiind contracte existente la data începerii războiului, a precizat Marius Budăi, conform Agerpres.

Mii de ucraineni au contracte de munca in tara noastra
Mii de ucraineni au contracte de munca in tara noastra

În ce domenii s-au angajat ucrainenii

Ucrainenii rămaşi la noi în ţară după izbucnirea războiului s-au angajat în industria prelucrătoare, în construcţii, în hoteluri şi restaurante, dar și în comerț, potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

  • 1.154 lucrează în industria prelucrătoare
  • 607 în construcţii
  • 508 în hoteluri şi restaurante
  • 414 în comerţ

Tototdată, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a dezvăluit că cei mai mulți dintre noii angajați lucrează în minicipiul Bucureşti. Astfel, cifrele arată în felul următor:

  • 1.278 s-au angajat în municipiul Bucureşti
  • 428 s-au angajat în judeţul Bistriţa-Năsăud
  • 276 s-au angajat în judeţul Timiş
  • 241 s-au angajat în judeţul Arad
  • 214 s-au angajat în judeţul Maramureş

„Nu sunt locuri de muncă special create pentru cetăţenii ucraineni. Peste tot în ţară sunt locuri de muncă disponibile, însă decizia de a se stabili într-un judeţ sau altul aparţine acestora, de la persoană la persoană”, declara în luna martie, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...