Mihaela Bilic răstoarnă un nou mit. Ce efecte are alimentația fără gluten pentru persoanele care nu au intoleranță

Stan Filon 04.04.2023, 16:32
Mihaela Bilic răstoarnă un nou mit. Ce efecte are alimentația fără gluten pentru persoanele care nu au intoleranță

Mihaela Bilic răstoarnă un nou mit, care spune că mâncarea fără gluten este mai sănătoasă. Medicul nutriționist citează concluziile unor studii făcute de cercetătorii basci timp de ani de zile, care au analizat produsele fără gluten apărute pe piață.

Mihaela Bilic răstoarnă un nou mit

Intoleranța la gluten este o problemă de sănătate reală, însă în ultima perioadă foarte mulți oameni aleg să consume produse fără gluten doar pentru că au impresia că  acestea ar fi mai sănătoase. Un studiu făcut în Țara Bascilor și adus în atenția publicului de Mihaela Bilic arată însă contrariul!

Cercetători de la Universitatea din Țara Bascilor a monitorizat timp de 9 ani produsele fără gluten, iar în 2014 au publicat o lucrare științifică complexă în care sunt comparate 200 alimente fără gluten cu echivalentele lor clasice. S-a ajuns la concluzia că produsele nu sunt similare.

Mihaela Bilic rastoarna un nou mit
Mihaela Bilic rastoarna un nou mit

Ce diferențe sunt între produsele cu gluten și cele fără

Mai exact, produsele fără gluten conțin mai multe lipide saturate (grăsimi vegetale dăunătoare), mai puține fibre și proteine, iar conținutul de sare era ridicat. Comparația produselor fără gluten din punct de vedere al rețetelor folosite în 2013 și 2022 a arătat diferențe nutriționale majore la grupele de prăjituri, cereale pentru micul dejun, aluat/foetaj/pizza și pâine. Grupul cookie/biscuiți are o scădere semnificativă a cantității de proteine, iar cerealele și pâinea au mai multe lipide saturate, iar în grupul de aluat/foetaj/pizza există deficit la fibrele alimentare.

Grupul de paste făinoase a ieșit cel mai bine, a avut cele mai mici lipsuri: proteine (−7,2%), carbohidrați simpli (−7,5%), lipide saturate (−44,1%), fibre alimentare (−23,5%). De ce? Pastele fără gluten sunt făcute din făină de porumb și făină de orez. În rețeta veche era nevoie de un adaos mare de grăsime pentru ca aluatul să nu se fărâmițeze. Mai nou orezul a fost înlocuit cu mei, iar meiul dă elasticitate și permite ca extrudarea să fie făcută folosind mai puține lipide, deci valoarea nutrițională a crescut.

O dietă fără gluten oferă beneficii pentru sănătate?

„În ciuda îmbunătățirilor aduse formulării produselor fără gluten, profilul lor de macronutrienți a arătat că acestea conțin diferențe marcante și nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutrițional cu omologii lor care conțin gluten”, au spus cercetătorii.

Aceștia le recomandă producătorilor să continue reformularea acestor produse pentru a le crește calitatea nutrițională, pentru a se adapta la cerințele pieței și, în consecință, pentru a oferi o nutriție echilibrată.

„Avem impresia că o dietă fără gluten oferă beneficii pentru sănătate, când de fapt e tocmai invers, au avertizat cercetătorii! Dacă nu suferiți de o afecțiune care să impună eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degrabă contraproductiv și nejustificat”, au mai spus cercetătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...