Meteorologii, extrem de îngrijorați din cauza temperaturilor ridicate din Europa. Ne confruntăm cu „cel mai extrem eveniment” climatic din istoria măsurătorilor

Elena Avramescu 06.01.2023, 11:42
Meteorologii, extrem de îngrijorați din cauza temperaturilor ridicate din Europa. Ne confruntăm cu „cel mai extrem eveniment” climatic din istoria măsurătorilor

Aproape tot continentul european se confruntă cu temperaturi mult prea ridicate pentru această perioadă, iar acest lucru nu face decât să strârnească reale îngrijorări. Vremea caldă a adus cu sine și recorduri la 17 stații de măsurare din țară, cu temperaturi care au ajuns chiar la 21,3 grade Celsius, fiind considerate temperaturi de primăvară.

Temperaturile ridicate din Europa stârnesc îngrijorări

Acest fenomen bizar a ajuns să afecteze întreg continentul și este descris de meteorologi ca fiind cel mai extrem eveniment climatic din istoria măsurătorilor pe continent.

Administrația Națională de Meteorologie a precizat că la data de de 7 ianuarie 2001 a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură a lunii ianuarie în România, la staţia de măsurare de la Oraviţa. Cu toate că temperaturile de la începutul acestui an nu au depăşit această maximă, la mai multe staţii de măsurare recordurile locale s-au apropiat de cel naţional.

Însă și alte țări din Europa s-au confruntat cu temperaturi ridicate, printre care Polonia, Danemarca, Cehia, Olanda, Belarus, Lituania, Letonia şi Slovenia, unde s-a înregistrat recordul maximelor pentru luna ianuarie.

„Putem privi acest val de căldură drept cel mai extrem eveniment din istoria europeană. Gândiţi-vă la valul de căldură din Marea Britanie, din iulie 2022 şi extindeţi magnitudinea lui pentru a acoperi 15 ţări”, a spus Maximiliano Herrera, un climatolog specializat în studierea temperaturilor extreme, potrivit The Guardian.

„Am văzut căldură extremă care a afectat o regiune enormă, ceea ce este fără precedent”, a spus şi Alex Burkill, directorul serviciului de meteorologie din Marea Britanie.

Cum va fi vremea vineri, 3 decembrie
Vreme calda in Romania

În discuție a intervenit și profesorul Bill McGuire, specializat în geofizică şi riscuri climatice, care a declarat că trebuie să ne obișnuim cu astfel de ierni, care de acum încolo vor fi considerate normale.

„Încălzirea climatică înaintează atât de repede încât nici nu mai suntem surprinşi. Aşa va arăta viitorul, iarna va fi redusă la două luni de vreme blândă, cu foarte puţină zăpadă sau gheaţă”, a mai spus acesta.

Cu toate acestea, nu trebuie să ne panicăm, deoarece astfel de temperaturi ridicate nu prezintă un pericol imediat pentru oameni, însă efectele pe care le poate avea asupra ecosistemelor pot să fie fatale pe termen lung.

Până acum, în țara noastră, cele mai călduroase şase luni de ianuarie din istoria măsurătorilor au fost înregistrate în ultimii 40 de ani.

„Chiar dacă ianuarie este o lună foarte geroasă, temperatura maximă poate avea valori de peste 18 – 20 de grade Celsius. Anii în care s-au înregistrat cele mai multe temperaturi maxime absolute ale acestei luni au fost: 1984, 1988, 1993, 2001, 2002, 2007”, găsim notat într-o analiză a ANM.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...