Probleme mari pentru staţiunea Păltiniş din Munţii Cindrel, care în prezent nu se bucură decât de zăpadă artificială pe pârtiile amenajate de complexul privat. Cu aproximativ același lucru se confruntă și zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, unde turiștii au găsit un strat de numai 26 de centimetri de zăpadă, fiind extrem de mic faţă de ceilalţi ani.
Lipsa zăpezii a dus, involuntar, la prezența tot mai scăzută a turiștilor în zonele montane, același lucru fiind valabil și în stațiunile de schi. Însă asta nu este tot, deoarece numărul redus al turiştilor a dus şi la încasări mai mici ale operatorilor din turism, dar şi la o parte bună, și anume accidente mai puţine ale celor care practică sporturile de iarnă.
Bâlea Lac din Munţii Făgăraş pune la dispoziția turiștilor cabane, un hotel de gheaţă, iar accesul se face numai cu telecabina. Turiştii care ajung la Bâlea Lac în această perioadă trebuie să fie extrem de atenți și să fie încălţaţi corespunzător, astfel riscă să se accidenteze din cauza gheţii.
„Turiştii care merg pe munte, au fost mai puţini, în schimb, acum de sărbători, eu încă sunt în Bâlea, au fost foarte mulţi turişti care au venit doar să se plimbe în jurul Căldării (Bâlea – n.r.), care nici nu se aventurează mai departe, pentru că a fost zăpadă puţină, căldură. În schimb, lipsa zăpezii de acum poate să genereze mai multe accidente pe creastă (Creasta Munţilor Făgăraş – n.r.), pentru că este mai multă gheaţă. Şi pe gheaţă oamenii se accidentează mult mai uşor.
Toată zăpada aceasta puţină, pentru că a fost cald câteva zile, s-a înmuiat, a devenit foarte apoasă şi acum, dacă s-a răcit un pic, s-a transformat toată în gheaţă. Oamenii când vin neechipaţi, vin în adidaşi sau în bocanci de vară, care nu au talpă rigidă, atunci pot să întâmpine probleme. La peste 1.800 de metri începem să dăm deja de zăpadă, de gheaţă, care chiar dacă este puţină, ea este destul de tare”, a declarat şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Șeful Salvamont Sibiu a ținut să mai precizeze că începutul anului 2023 este unul dintre cele mai sărace în zăpadă din Munţii Făgăraş.
„În ultimii 6 ani, în decembrie, nu am avut temperaturi din acestea, cu aşa puţină precipitaţie. În ultimii doi ani s-a amânat cu aproape o lună sezonul clasic, dar totuşi în Făgăraş era mai multă zăpadă”, a mai spus Dan Popescu.
Din păcate, lipsa zăpezii a ajuns să afecteze turismul atât din zona Bâlea (Munţii Făgăraş), cât şi cel din staţiunea Păltiniş (Munţii Cindrel).