Meseria din România în care se câștigă 7.000 de lei lunar net. Se lucrează pe câmp și nu vine nimeni să se angajeze

Stan Filon 15.02.2022, 11:04
Meseria din România în care se câștigă 7.000 de lei lunar net. Se lucrează pe câmp și nu vine nimeni să se angajeze

Românii pleacă peste hotare pentru a câștiga salarii decente, însă din ce în ce mai multe locuri de muncă din România rămân neocupate, chiar dacă salariile sunt unele destul de mari. Un domeniu care suferă foarte mult din cauza lipsei forței de muncă este agricultura. Aici, fermierii sunt mereu în căutare de tractoriști. Condițiile de muncă s-au îmbunătățit semnificativ, în ultimii ani, iar tractorul a devenit un adevărat calculator pe roți.

Meseria din România în care se câștigă 7.000 de lei lunar net

Agricultura se face în România aproape ca în celelalte țări europene, iar tehnologia a avansat mult și în țara noastră. Tractoarele s-au schimbat mult față de ce vedeam acum 20 de ani pe câmpurile patriei. Sunt pline de tehnologie, operează prin GPS, iar ca să poți manevra un astfel de agregat ai nevoie de cursuri serioase. Cu toate acestea, munca tractoristului s-a diminuat mult, acesta ajungând doar să asiste tractorul. Salariile oferite tractoriștilor au ajuns și la 7.000 de lei, fiind demne de un lucrător în IT, dar cu toate acestea sunt foarte multe posturi vacante de tractorist, deoarece tinerii care învață să opereze un astfel de utilaj pleacă imediat afară, unde pot primi salarii și de 3-4 mii de euro pe lună.

„La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit”, explică Valentin Jecu, fermier din comuna buzoiană Râmnicelu.

Meseria din Romania in care se castiga 7.000 de lei lunar net
Meseria din Romania in care se castiga 7.000 de lei lunar net

Tractoare de ultimă generație

Fermierul din Râmnicelu execută lucrările agricole cu tractoare şi combine moderne, care l-au costat peste un milion de euro. Deși oferă salarii bune, este nevoit să se urce chiar el în tractor, deoarece nu găsește oameni calificați. Recunoaște că este și destul de dificil.

„Spre exemplu, când pregătim patul germinativ, setăm viteza la 9 km/h. Am dat punctul a, apoi, b, setăm o linie de ghidare, apoi dăm play. Viteza de deplasare pentru a semăna usturoiul se face cu 1,3 km/h, deci nu putem să mergem mai repede”, ne explică Valentin Jecu.

Unii tineri au ales să se întoarcă acasă, aproape de familie și de cei dragi, atrași de salariile aproape ca afară. Adrian are 6 de ani și a decis să se întoarcă din Franța, acasă. Și acolo a lucrat tot pe tractor. Primea 2.000 de euro pe lună, însă când i s-a oferit să câștige 7.000 de lei acasă, a revenit în țară, unde îl ajută pe Valentin Jecu.

Tractoristul doar asistă utilajul

„Acum se lucrează cu GPS, electronic, totul e cu autoghidare, pur şi simplu asişti şi urmăreşti tractorul. Mulţi fug de această meserie pentru că nu au încercat şi noutatea. Nu mai suntem în 2000, plini de praf. Totul a avansat, ai aer condiţionat în tractor”, spune Adrian Dochia, operator utilaj agricol.

Vechii tractoriști au rămas în urmă mult cu tehnologia, așa că nu se încumetă să urce în tractoarele de generație nouă, așa că fermierii așteaptă cu nerăbdare tinerii tractoriști, cărora le oferă pe lângă salariu și bonusuri în campanie, zile libere, bonuri de masă sau mese asigurate în timpul orelor de lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...