Meseria celebră care începe să revină în România. Mulți oameni o consideră norocoasă

Stan Filon 14.09.2022, 12:01
Meseria celebră care începe să revină în România. Mulți oameni o consideră norocoasă

Criza financiară care începe să se vadă din ce în ce mai clar a făcut ca o meserie celebră să revină în România! Vorbim de coșari, care sunt din ce în ce mai solicitați să intervină pentru a desfunda hornurile românilor speriați de facturile la gaz care se preconizează pentru această iarnă. Românii par dispuși din ce în ce mai mult să renunțe la încălzirea cu gaz, în favoarea celei pe lemne.

Meseria celebră care începe să revină în România

Românii vor deveni din ce în ce mai norocoși, dacă este să ne luăm după zicala populară care spune că dacă vezi un coșar, vei avea noroc toată ziua. Acest lucru se datorează faptului că vom vedea coșari tot mai des, acești meseriași fiind din nou la mare căutare, deoarece mulți români sunt dispuși să renunțe la încălzirea pe gaz, pentru a trece la încălzirea cu lemne.

Prețurile la gaz cresc necontrolat, iar iarna care va veni se pare că va fi una foarte friguroasă, iar în aceste condiții românii care locuiesc la casă și care au fost inspirați să nu dărâme sobele, după ce și-au pus centrală termică, vor să se încălzească cu lemne. Pentru asta, însă, trebuie să se asigure că au hornurile curate, iar pentru asta apelează la coșari.

Meseria celebra care incepe sa revina in Romania
Meseria celebra care incepe sa revina in Romania

Oamenii își cumpără sobe

Firmele care oferă astfel de servicii fac față cu greu cererii, mai ales că muncitorii specializați sunt puţini. Trebuie specificat faptul că prețul pentru curățarea unui singur coș de fum pleacă de la 100 de lei dar poate să ajungă chiar și până la 500 de lei.

„A început lumea să conștientizeze că o sursă foarte bună ce încălzire în casă este cea pe lemne, sunt cereri, nu prea facem față. O verificare simplă începe de la 100, 150 de lei, depinde de distanța parcursă, de ce găsim acolo, de tipul de coș, de lungime”, spune Daniel Drăghici, coșar de meserie.

Încălzirea cu lemne, interzisă și în România?

Oamenii au început să-și pregătească sobele pentru iarnă. Sunt însă unii care nu mai au sobele vechi, așa că sunt nevoiți să cumpere altele. Chiar și așa spun că vor cheltui mai puțin decât ar cheltui pe gazele naturale, care se scumpesc.

„Având în vedere cu cât au crescut prețurile de acum doi ani de zile de când ne-am mutat, am plătit 1.000 de lei pe lună, iar anul acesta cred că 3.000 de lei, dacă n-ar fi prețul plafonat. Am zis să găsim o sursă alternativă”, spune Liviu Tamaș, care și-a cumpărat un șemineu pe lemne.

Rămâne de văzut cât timp se vor mai putea bucura românii de încălzirea pe lemne, deoarece Uniunea Europeană vrea să interzică din anul 2023 această practică, de dragul naturii. Ministrul Mediului a spus însă că această directivă nu se va implementa prea curând în România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...