Se va interzice sau nu încălzirea pe lemne în România? Răspunsul ministrului Mediului pentru termenul limită din 2023

Gabriela del Pupo 11.01.2022, 13:35
Se va interzice sau nu încălzirea pe lemne în România? Răspunsul ministrului Mediului pentru termenul limită din 2023

România nu va trebui să renunțe la încălzirea cu lemne nici din 2023. Ministrul Mediului a dat asigurări în acest sens și a precizat că acest obiectiv care va începe să fie implementat din 2023 nu presupune renunțarea totală la încălzirea cu lemne. Acesta a precizat că nu a fost negociat în PNRR an astfel de angajament.

„Un lucru e cert: nu se elimină în niciun caz lemnul de foc din balanța energetică”

Ministrul Mediului spune că nu se poate reglementa la nivel european o măsură care să acopere situațiile din toate țările indiferent de gradul de dezvoltare sau de resurse.

„Un lucru e cert: nu se elimină în niciun caz lemnul de foc din balanța energetică, nu se interzice în niciun caz folosirea lemnului de foc în gospodării, dar sunt și eu convins că se poate mai bine, putem avea centrale individuale pe lemn mai eficiente, putem învăța cetățenii cum să folosească mai eficient această resursă și, astfel, putem reduce, păstrând confortul, consumul de lemn”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Chiar dacă se impun măsuri la nivel european România va putea face notă discordantă.

„Anul trecut când, alături de alte state membre precum Germania, Franța, Austria, Finlanda, am semnat o adresă către Comisie prin care am criticat draftul de strategie forestieră, am plecat tocmai de la această idee: statele membre nu sunt la fel, nu suntem la fel ca Olanda, avem nevoie de alte resurse pentru a trece peste perioada de iarnă și avem alte realități în România în comparație cu Franța, Spania sau Olanda.

Romsilva are lemne de foc pentru toti romanii

„Fosilul, adică lemnul, cărbunele, gazul metan, trebuie, conform strategiilor europene, redus și chiar eliminat treptat”

Asta nu înseamnă bineînțeles epuizarea resurselor. Specialiștii spun că vorbim doar de o eficientizare a modului în care folosim rezervele naturale și diminuarea risipei.

„Fosilul, adică lemnul, cărbunele, gazul metan, trebuie, conform strategiilor europene, redus și chiar eliminat treptat din această balanță energetică. E o schimbate majoră care generează dispute foarte aprige la nivel european”, a mai precizat ministrul Mediului.

Această masă lemnoasă trebuie folosită în mod eficient. În acest moment în lipsa unei strategii se face risipă de masă lemnoasă la noi în țară în majoritatea gospodăriilor.

„Noi ca și țară trebuie să ne definim un model energetic în perspectiva lui 2050 ca să fim cumva în tandem cu diversele axe care se folosesc în momentul de față. La nivelul Asociației avem un proiect “Modelul Energetic 2050”. Opinia mea pe acest model energetic este că din 2050 la nivelul încălzirii locuințelor trebuie să se ia în considerare resursele care sunt în acea zonă” a declarat pentru impact.ro Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...