Medicii de familie, nemulțumiți de măsurile Guvernului. Câți bani cer Executivului

Raluca Juncu 08.04.2020, 14:11
Medicii de familie, nemulțumiți de măsurile Guvernului. Câți bani cer Executivului

Medicii de familie se arată nemulțumiți de una din măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul epidemiei de COVID-19.

Medicii de familie sesizează un act de discriminare

Într-una din declarațiile de presă de săptămâna trecută, Klaus Iohannis a anunțat adoptarea mai multor măsuri, în contextul pandemiei. Astfel, medicii din prima linie, mai precis cei care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus vor primi bonusuri lunare în valoare de 500 de euro (2.500 de lei). Prin această inițiativă, personalul medical (75.000 de medici) care îngrijește pacienții bolnavi de COVID-19, va beneficia de un stimulent de risc cu valoare lunară de 2.500 de lei (din care se scade impozitul pe venit de 10% – 2.250 de lei net). Printre

Aceste fonduri sunt adresate și asistentelor, precum și personalului care activează în serviciul de ambulanță, precum și personalului paramedical, transmite Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, potrivit HotNews.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Însă, medicii de familie au reacționat, în contextul în care ei nu beneficiază de stimulentul acrodat prin fonduri europene. Aceștia spun că au aflat „cu surprindere” despre acest lucru, din presă.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), scrisoare deschisă

FNPMF au formulat, semnat și, ulterior, trimis, o scrisoare deschisă către Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene România, Ministerul Sănătăţii – România, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Comisia Europeană în România, World Health Organization Office for Romania.

„Am aflat cu suprindere prin intermediul mass-media despre discriminarea pe care Guvernul României urmează să o facă față de întregul personal medical care lucrează în asistența medicală primară din România, adică peste 10.000 de medici specialiști în medicină de familie și peste 15.000 de asistenți medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicină familiei.

Discriminarea va avea loc prin acordarea din fonduri europene a stimulentului de risc pentru personalul medical care luptă cu pandemia COVID-19, în valoare de 2.500 de lei, doar pentru 75.000 de cadre medicale – medici, asistenți medicali, personal care deservește ambulanțele, personal paramedical – care lucrează exclusiv în spitalele publice, în serviciile de ambulanță și SMURD.

Menționăm că deși au statut de unități medicale private, cabinetele de medicina familiei asigură servicii medicale în sistemul public de sănătate, fără contribuție personală sau coplată a pacientului atunci când accesează serviciile de asistență medicală primară – medicină de familie. Mai mult, personalul medical din cabinetele de medicină familiei luptă și în România, că și în alte țări europene, în egală măsură cu pandemia COVID-19, fără a beneficia de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele și unitățile publice din sistemul medical românesc.

Vă solicităm să luați măsurile care se impun pentru a corectă această gravă disciminare și pentru a demonstra respectul cuvenit medicilor specialiști în medicină de familie și asistenților medicali generaliști care lucrează în cabinetele de medicină de familie din România, prezenți la datorie în lupta cu pandemia COVID-19.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie își manifestă toată disponibilitatea pentru a participa la consultări cu instituțiile abilitate în vederea identificării modalității de plată a stimulentului de risc către cabinetele de medicină familiei”, este mesajul transmis de reprezentanții FNPMF.

Urmăriți Impact.ro și pe