Medicamente gratuite și compensate! Hotărârea a fost aprobată vineri, în cadrul ședinței de Guvern

Mihai Roșoiu / 04.12.2020, 19:10
Medicamente gratuite și compensate! Hotărârea a fost aprobată vineri, în cadrul ședinței de Guvern

Executivul a avut o zi foarte aglomerată înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Medicamente gratuite și compensate noi au fost adăugate pe lista deja existentă. Hotărârea a fost aprobată vineri, în cadrul ședinței de Guvern și va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021. Vestea este excelentă pentru mulți români care suferă de anumite boli, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.

Medicamente gratuite și compensate! Hotărârea a fost aprobată vineri

39 de molecule noi au fost adăugate pe lista medicamentelor gratuite și compensate la solicitarea Ministerului Sănătății. Guvernul a aprobat hotărârea și de la începutul anului viitor românii vor beneficia de aceste înlesniri.

Medicamente gratuite si compensate! Hotararea a fost aprobata
Medicamente gratuite si compensate! Hotararea a fost aprobata

„Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate cu un număr de 39 molecule inovative destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, leucemii şi limfoane, aplazie medulară, pacienţi cu boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienţi cu transplant”, a transmis, vineri, Ministrul Sănătăţii.

Unde vor ajunge medicamentele compensate și gratuite

În documentul aprobat de guvern găsim și informații despre medicamentele care au fost adăugate pe lista compensatelor. Un număr de 29 denumiri comune internaţionale, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, programul naţional de boli neurologice, programul naţional de diabet zaharat, cel de boli rare şi sepsis, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transplant de cord, transplant hepatic, transplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice.

Sprijin pentru pacienții cu boli cronice

Ministrul Sănătății a afirmat că prin această decizie Guvernul arată o grijă deosebită pentru pacienții cu boli cronice. Medicamente gratuite și compensate! Hotărârea a fost aprobată vineri, în cadrul ședinței Executivului.

„Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecţiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generaţie introduse în listă sunt destinate pacienţilor cronici trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru şi începând cu data de 01.02.2021 pentru medicamentele incluse condiţionat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiţionat, dar cu impact bugetar.

De mai multe beneficii se bucură penionarii cu pensii de până în 1139 de lei. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, iar Legea este valabilă din vară. Astfel, pragul de la care pensionarii vor primi rețete compensate cu 90% a crescut la 1299 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI