Potrivit legislației în vigoare, anumite boli și afecțiuni îți interzic să conduci. Astfel că, legea îți interzice dreptul la a șofa, dacă te afli în anumite situații de sănătate, afecțiuni care îți pot pune viața în pericol dar și viața celorlalți participanți la trafic.
Indiferent că știi Codul Rutier, iar experința la șofat este una ireproșabilă, anumite boli și afecțiuni îți interzic să mai conduci. În cazul în care suferi de anumite afecțiuni care îți afectează capacitatea de a șofa, recomandat ar fi ca, din proprie inițiativă să renunți la permisul de conducere. Dacă ești însă depistat de către polițiști, poți risca pedepse mai mari, pe lângă faptul că rămâi fără permis de conducere.
Astfel, potrivit legislației în vigoare, medicii de familie, sunt obligați să trimită la controale de specialitate, periodic, toți pacienții care dețin un permis de conducere. Acest lucru vizează în mod special șoferii mai în vârstă, ale căror reflexe sunt slăbite precum și vederea, dar nu numai. Desigur, sunt vizați și șoferii tineri, care la rândul lor au dezvoltat o boală sau o afecțiune, ale căror efecte îi poate pune în risc atât pe ei cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Astfel, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni neurologice, diabet, dar și cei care au prescrise medicamente sedative, sunt principalele categorii de persoane ale caror drept de a șofa poate fi interzis, mai ales dacă boala se află într-un stadiu avansat. Să nu uităm nici pe cei cu probleme de vedere, care la rândul lor pot prezenta un pericol. Predarea permisului este recomandată în cazul în care o persoană nu mai vede bine la distanță, nu mai poate distinge culorile, sau șofatul pe timp de noapte este deranjat și produce probleme.
În momentul în care astfel de șoferi sunt depistați de către organele de poliție, pentru că astfel de informații apar în dosarele medicale, iar medicii sunt obligați să menționeze fiecare boală sau afecțiune, atât persoana în cauză dar și medicul pot fi amendați sau pot risca pedepse mai aspre. Există totuși și medici care au o întelegere cu pacienții, astfel încât să nu le treacă acestora în dosare, afecțiuni care i-ar putea lăsa fără permis. Această practică este ilegală însă, iar răspunderea pe care și-o asumă este uriașă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]După emiterea biletului de trimitere, pacientul are la dispoziție trei zile pentru a se prezenta la cabinetul medicului de specialitate. Și medicii au aici o obligație, și anume să raporteze poliției rezultatul examinării în maxim o zi de la aflarea rezultatului, pentru a comunica dacă este apt sau nu pentru șofat, pacientul respectiv. Dacă totuși, în cazul în care timp de o lună, persoana în cauză nu a ajunge la consultație, un raport al medicului de familie către poliție, permisul urmând a fi imediat suspendat, potrivit playtech.ro .