Mărturia președintelui Ucrainei în fața propriilor soldați. „Există state NATO care susțin Rusia”

Ioana Bucur 20.02.2022, 16:43
Mărturia președintelui Ucrainei în fața propriilor soldați. „Există state NATO care susțin Rusia”

Ignorând recomandările echipei sale de securitate, Volodimir Zelenski a vizitat ceea ce era, înainte, o destinație populară de vacanță. Astăzi este o zonă de conflict, străzile sale fiind înlocuite cu tranșee adânci și noroioase ce trec pe lângă clădiri abandonate. Echipat de luptă, cu vestă, cască și armă, mărturia președintelui Ucrainei în fața propriilor soldați i-a scos la lumină una dintre temeri: faptul că există state NATO care susțin Rusia în demersul de a bloca aderarea țării la alianță.

Președintele Ucrainei a vizitat soldații

O echipă de reporteri de la BBC a avut ocazia de a petrece două zile alături de preșeintele Ucrainei, însoțindu-l la întâlniri și chiar mergând cu el să viziteze soldații din prima linie a zonei de conflict.

Potrivit jurnaliștilor, ideea unui atac cu bombe asupra Kievului este încă exagerată, însă aceștia au descris violențele din estul țării. Volodimir Zelenski a mers în rândul soldaților, într-o zonă ce era, în trecut, o destinație preferată de vacanță a oamenilor din regiune, primind o vestă, cască și o armă.

„În prima linie în Shyrokyne, președintele Zelenski a împărțit ceaiul și a discutat cu soldații”, notează jurnaliștii BBC.

Vizita a fost făcută la insistențele președintelui, echipa sa explicând reporterilor că personalul de securitate nu este de acord cu aceste călătorii cu risc ridicat.

Mărturia președintelui Ucrainei în fața propriilor soldați. „Există state NATO care susțin Rusia”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

„Există state NATO care susțin Rusia”

Zelenski a reușit să emane o stare de siguranță, de calm, însă au existat momente în care și-a lăsat frustrările „față de aliații Ucrainei” să iasă la lumină, în condițiile în care unele țări pun presiune pe guvernul de la Kiev să accepte compromisuri pe care le consideră imposibile. Printre acestea se numără renunțarea la obiectivul de mult timp de a adera la NATO.

„Nu putem închide ochii în fiecare zi și în fiecare an și să spunem că doar Rusia nu vrea să ne vadă acolo. Există și membri NATO care susțin Rusia în acest sens’”, a notat jurnalista Sarah Rainsford.

Cu doar câteva zile în urmă, cancelarul german puncta faptul că aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui să fie o problemă, deoarece „nu este pe ordinea de zi” deocamdată, însă Rusia cere garanții clare și scrise că țara va fi exclusă pe viață din alianță.

Zelenski a amintit și prețul pe care Ucraina l-a plătit deja pentru că a încercat să scape de sub influența Moscovei: Crimeea, Donbas, peste 14.000 de vieți pierdute și două milioane de oameni care și-au lăsat casele în urmă.

Urmăriți Impact.ro și pe