EXCLUSIV

Marea hibă a legii care le interzice foștilor sportivi să promoveze pariurile sportive și jocurile de noroc. Fostul președinte al Curții Constituționale: „Se pune problema de a-i întreține, de a le da bani!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 06.03.2023, 17:02
Marea hibă a legii care le interzice foștilor sportivi să promoveze pariurile sportive și jocurile de noroc. Fostul președinte al Curții Constituționale: „Se pune problema de a-i întreține, de a le da bani!” EXCLUSIV

Decizia unora dintre aleșii noștri de a le interzice personalităților vieții publice, culturale, științifice și sportive de a face reclamă activităților privind jocurile de noroc și pariurile sportive nu e privită cu ochi buni de specialiștii dreptului comun. În exclusivitate pentru Impact.ro, fostul președinte al Curții Constituționale, din perioada 2010 – 2016, Augustin Zegrean, atrage atenția asupra posibilelor excese ale inițiativei legislative.

Au ignorat modelul mondial al sportivilor lumii

Fostul președinte al Curții Constituționale, din perioada 2010 – 2016, Augustin Zegrean, atrage atenția asupra posibilelor excese ale inițiativei legislative din domeniu, care a trecut deja de camera superioară a Parlamentului României, săptămâna trecută:

„Oriunde, în lumea asta, marii sportivi din asta trăiesc, după ce nu mai fac sport de înaltă performanță. Adică fac reclame la haine, păpuși, mașini, case, inclusiv la jocuri de noroc! Dacă statul român face asta, prin reprezentanții săi, atunci se pune problema de a-i întreține, de a le da bani!”, a declarat Augustin Zegrean, exclusiv pentru Impact.ro.

El mai adaugă însă că realitatea a dovedit că statul nu reușește să aducă îmbunătățiri sub acest aspect: „S-a dovedit însă că nu poate să facă asta. Din diverse motive! Nu poate construi nici măcar bazine!”.

Marea hiba a legii care le interzice fostilor sportivi sa promoveze pariurile sportive
Augustin Zegrean

Specialiștii avertizează că legea nu are mari șanse să producă efecte

În opinia sa, propunerea legislativă, votată de senatori, are și câteva hibe. Iar una dintre ele constă în faptul că ar intra în conflict chiar cu Constituția: „Pe de altă parte, există un articol în Constituție, cel cu numărul 45, legat de libertatea economică, care este încalcat printr-o asemenea lege. Ar fi trebuit poate ca el să fi fost citit cu maximă atenție atunci când au luat decizia respectivă. După mine, această posibilă lege se va opri undeva. Fie la cealaltă cameră parlamentară, unde poate propunerea va fi citită cu mult mai multă atenție, fie în instanță!”, a adăugat Augustin Zegrean pentru Impact.ro.

Potrivit articolului 45, din legea supremă în statul român, „accesul liber al persoanei, la o activitate economică, liberă iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate”. Acest articol este inclus la capitolul privind drepturile și libertățile fundamentale.

Foștii mari sportivi încă nu au luat atitudine

Până acum, niciun fost sportiv român de performanță, care colaborează cu diverse firme de pariuri, nu a luat vreo poziție oficială față de demersul senatorilor. Neoficial, surse din anturajul celor care lucrează în acest domeniu au declarat, pentru Impact.ro, că se va aștepta mai întâi și decizia din cea de-a doua cameră parlamentară, înainte de a se lua o hotărâre finală, privind schimbarea vizată de autoritățile statului român.

O serie de nume sonore ale sportului românesc de performanță, cum ar fi Ilie Dumitrescu, Gică Craioveanu, Bogdan Stelea și Ciprian Marica, foști internaționali de fotbal, Cătălin Moroșanu, cunoscut kickboxer și pugilist, dar și Ruby, Daniela Crudu și Serghei Mizil, se află sub contract cu diverse firme care funcționează în domeniul jocurilor de noroc și al pariurilor sportive.

Decizia de a nu le mai permite influencerilor şi vedetelor, inclusiv celor care provin din mediul sportiv, de a nu mai promova pariurile sportive, pe televiziune sau afișaj stradal, a fost luată recent la inițiativa unor senatori liberali care au votat un amendament mai vechi, care i-a aparținut unui coleg de la UDMR, cu largul sprijin al coaliției. În schimb, senatorii au permis continuarea reclamelor tv, la jocurile de noroc, dar cu restricţie de difuzare, fiind acceptate doar între orele 23.00 și 6.00, în numele protecției minorilor. Asta în timp ce reclama outdoor ar urma să nu depășească 30 de metri pătrați.

Urmăriți Impact.ro și pe