Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la carburanți: „Părerea mea este că trebuie făcut asta, dar cu o marjă de profit”

Elena Avramescu 20.06.2022, 10:49
Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețurilor la carburanți: „Părerea mea este că trebuie făcut asta, dar cu o marjă de profit”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit în cursul zilei de luni, spunând că Guvernul trebuie să vină cu o plafonare a prețurilor la carburanți, pentru că există mai multe speculanți în această piață. Aceste mărturisiri vin în acest weekend deoarece în weekendul trecut au avut loc proteste la benzinării, șoferii cerând plafonarea prețurilor, pe modelul din Ungaria.

Plafonarea prețurilor la carburanți, obiectivul lui Marcel Ciolacu

„Sunt anumite companii prestigioase, corecte care, într-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut niște venituri excepționale… Sau cum a fost această criză din energie, la carburanți. Unele dintre ele sunt bazate pe un preț speculativ. Aștept de la ministerul Energiei explicații. Dacă cetățenii au dus greul în această perioadă și tu ai făcut venituri excepționale este normal ca pe o perioadă limitată… Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient.

Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne așezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanți, precum pe zona de carburanți. Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea că trebuie plafonat prețul și cu o marjă de profit”, a declarat luni liderul social-democraților, la sediul PSD.

Ce trebuie sa faci in trafic pentru a reduce consumul de carburant
Plafonare preturi carburanti

Marcel Ciolacu a mai spus că excepțiile din Codul Fiscal se ridică la suma uriașă de 64 miliarde lei.

„Nu se mai poate continua așa, o spun toți finanțiștii, toți auditorii externi, despre care nu putem spune că sunt social-democrați. În cepriește Codul Fiscal din punctul meu de vedere arată precum eram în Evul Mediul. Sunt excepții peste excepții, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii cu un angajat impozitate cu 1%, altele fără angajat cu 3%, dacă soarele răsare din sud nu din nord cu 5%. Nu se poate continua cu așa ceva.

Eu nu pot să observ că toate țările economice dezvoltate nu au excepții, ci au un sistem de impozite progresivă. Avem excepții de exemplu pentru zona de construcții. Excepția era ca de la salariul minim să ajungi la 3.000 lei ca oamenii să nu mai plece din țară, să rămână în România. Ne-am trezit că aceste excepții sunt doar până la 30.000 lei”, a mai spus Ciolacu.

„Sunt ferm convins că nu vorbim de o rupere a coaliției”

Pe lângă plafonarea prețurilor, Marcel Ciolacu a mai adus în discuție și faptul că, în ciuda faptului că PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord pe modificările la Codul fiscal, este ferm convins în continuare că nu se poate vorbi despre o rupere a coaliției.

„Sunt ferm convins în continuare că nu vorbim de o rupere a coaliției. Sunt ferm convins că trebuie să fim mai atenți la anumite declarații și să ne așezăm la masă. Sunt ferm convins că continuăm această coaliție și vom construi. Poate și eu am greșit că nu am spus și am explicat foarte clar ce cred eu că este bine pentru societatea românească, a subliniat liderul PSD.

Nu am dat ultimatumuri, nu am dat linii roșii, am explicat principiile pe baza cărora stăm la masă. (…) Nu vorbim de nicio intrare, de nicio ieșire”, a declarat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Impact.ro și pe