Marcel Boloș, primul ministru român care dă startul economiei la birou. Ce decizie importantă a luat

Elena Avramescu 15.09.2022, 15:13
Marcel Boloș, primul ministru român care dă startul economiei la birou. Ce decizie importantă a luat

Cei care trebuie să ofere un exemplu pentru economisirea energiei sunt chiar cei de la conducere, care au datoria morala de a fi un exemplu pentru restul cetățenilor. Și fix acest lucru vrea să-l facă Marcel Boloș, fiind primul ministru român care a anunțat că a început să facă economie la birou, prin câteva schimbpri minore, dar de efect.

Marcel Boloș va pune accentul pe economisirea energiei

Marcel Boloş a ținut să precizeze că se va axa foarte mult pe lucratul în lumină naturală, care este mult mai recomandat decât lumina artificială. În plus, este un mod excelent de a economi energie eletrică, astfel că sunt numai avantaje.

„Suntem într-o clădire verde, ale cărei consumuri energetice sunt gestionate într-un sistem centralizat, avem pierderile de căldură minimizate, clădirea este reabilitată termic. În plus, am luat măsura utilizării luminii naturale pentru iluminarea birourilor pe timp de zi, cu geamuri mari şi lumină naturală. Corpurile de iluminat sunt optimizate din punct de vedere energetic.

„Cât putem lucrăm la lumină naturală, ca să asigurăm un consum eficient şi raţionalizat de energie electrică. Toată dotarea este recentă, din fonduri UE şi aparatele nu au consumuri energetice exagerate. La intrarea în clădire există un set de recomandări pentru colegi, de la folosirea corpurilor de iluminat pe timpul programului de lucru până la recomandările care ţin de aerisirea clădirilor”, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, joi, la Antena 3..

Însă asta nu este tot, deoarece ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că și-a setat o temperatură de 21 de grade în casă pentru la iarnă, cu scopul de a face economie.

„Eu iarna sunt obișnuit cu 21 de grade, nu este o temperatură extraordinar de ridicată. Nu e bine să facem risipă de energie mai ales că avem costuri de suportat lunar care se simt în bugetul fiecărei familii”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Energiei vrea să schimbe becurile din instituțiile publice

Ministrul Energiei Virgil Popescu a vorbit ieri, în cadrul ședinței de guvern, despre economisirea energiei. Din fericire, deoarece țara noastră nu este dependentă de importuri, nu se va confrunta cu mari probleme, însă Executivul recomandă, totuși, să fie schimbate becurile care nu sunt eficiente cu unele care se află deja instalate în instituții publice.

„Comisia a venit cu propunerea de a exista obligatoriu în perioada orelor de vârf de consum cu prețuri foarte mari posibilitatea de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru.

La noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare atât în zona casnică cât și non-casnică, instituții publice cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelate state membre acest lucru să fie făcut deja”, a declarat ministrul Energiei.

Astfel că la finalul ședinței, premierul Nicolae Ciucă a cerut ca becurile din instituții să fie schimbate pe parcursul următoarelor două săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...