Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul despre cardurile sociale. Ce se întâmplă cu peste 150.000 de români

Ana Anitoiu 18.08.2022, 22:44
Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul despre cardurile sociale. Ce se întâmplă cu peste 150.000 de români

Peste 150.000 de români nu și-au primit nici până acum cardurile sociale, deși distribuirea lor ar fi trebuit să se încheie la data de 31 iulie. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus că întârzierea a fost înregistrată din vina beneficiarilor.

Distribuirea cardurilor sociale, întârziată

În ciuda faptului că nu au fost distribuite toate cardurile nici din prima tranșă, până la data de 22 august trebuie să fie emise cardurile din cea de-a doua. Până pe 3 septembrie, acestea trebuie să fie și distribuite. Banii se virează până la data de 8 septembrie și vor fi 150.000 de beneficiari în plus.

Ministrul Marcel Boloș a spus că întârzierea a fost înregistrată din vina beneficiarilor, care fie nu au fost găsiți acasă, fie sunt persoane din căminele de bătrâni. Oficialul a precizat că, până acum, toate cardurile ce au ajuns la oameni au fost folosite.

În total, sunt patru tranșe a câte 250 de lei, virate o dată la două luni, până la finalul acestui an. Aceste vouchere sociale ajung la persoanele defavorizate, pensionari cu pensia mai mică de 1.500 de lei, familii cu doi copii sau un copil cu venituri mici. Banii pot fi folosiți doar pentru a cumpăra alimente sau mese calde.

Ministrul Marcel Bolos a facut anuntul despre cardurile sociale
Ministrul Marcel Bolos, anunt despre cardurile sociale

Carduri sociale blocate. Explicația ministrului Proiectelor Europene

Ministrul Marcel Boloş a declarat că peste 10.000 de carduri sociale au fost blocate deoarece beneficiarii le-au folosit ca să cumpere tutun și alcool, în loc de alimente. Cardurile vor rămâne blocate până la următoarea tranşă de bani pe care o va vira statul.

Oficialul a precizat că amenzile pentru încălcarea regulilor referitoare la categoriile de produse pentru achiziția cărora au fost emise cardurile ajung în prezent până la 6.500 de lei, dar că sancțiunile pot deveni mai dure, în cazul în care fenomenul se generalizează.

„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptăm să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona.

Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională. Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei.

Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii. Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a spus Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a precizat că măsura acordării cardurilor sociale a fost gândită pentru un număr de 2,5 milioane de beneficiari. Oficialul a precizat că introducerea sistemului de sancțiuni a avut tocmai acest rol, de a „disciplina” folosirea voucherelor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...