Mamele din România pot să primească 25.000 de euro pe an de la stat. Banii au intrat pe card în secret. Puține românce au știut

Beatrice Dumitru 04.04.2023, 15:27
Mamele din România pot să primească 25.000 de euro pe an de la stat. Banii au intrat pe card în secret. Puține românce au știut

Mii de mame din România au primit sume uriașe după ce au profitat de o eroare legislativă. Însă legea care le permitea mamelor care nu obțineau venituri din salarii să încaseze mii de euro de la Casa de Asigurări de Sănătate a fost schimbată. Câți bani vor putea încasa după schimbarea regulilor.

Legea care le permitea mamelor să încaseze mii de euro

Mii de mame au primit sprijin financiar de la Casele de Asigurări de Sănătate mult mai mare decât cotizau lunar, iar acest lucru a fost posibil din cauza unei erori legislative. Mai exact, dacă o femeie fără venituri sau cu venituri extrasalariale încheia cu CAS un contract de asigurare pentru sarcină și lăuzie, pentru care achita timp de șase luni puțin peste 500 de euro în total, avea posibilitatea ca după naștere să primească o sumă de 50 de ori mai mare.

În plus, persoanele fără venituri sau doar cu venituri extrasalariale își fac asigurare opțională CAS doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv șase luni.

Astfel, pentru o cotizație de 360 de lei/lună timp de o jumătate de an, mamele se alegeau cu câte 30.600 de lei, timp de patru luni, sume decontate de FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate). În aceste condiții, numai în prima lună a acestui an, trei case de asigurări din țară și-au epuizat bugetul pentru tot anul 2023.

Mamele din România pot să primească 25.000 de euro pe an de la stat. Banii au intrat pe card în secret. Puține românce au știut
Mii de mame din România au primit mii de euro din cauza unei erori legislative.

Guvernul a schimbat regulile

Pentru a corecta această eroare, legislația a fost modificată printr-o OUG în luna martie, astfel că venitul lunar înscris în contractul de asigurare opțională să nu mai poată depăși 9.000 de lei brut, maximum trei salarii minime brute pe economie, indiferent de tipul de concediu medical, incluzându-l aici și pe cel pentru sarcină și lăuzie. Astfel, baza maximă de calcul pentru indemnizația de maternitate a scăzut de la 12 salarii minime brute, cât a fost până la 16 martie.

Totodată, venitul menționat va trebui să fie același cu cel înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declarație, arată reprezentanții CNAS.

Deocamdată nu au fost elaborate normele metodologice pentru aplicarea acestui act normativ, dar el va viza și contractele aflate în plată, primele efecte ale modificării putând fi văzute abia în vară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...