Maiașii și calendarul de 260 de zile: au construit un oraș pornind de la acest număr

Gabriel Peneș 10.01.2023, 17:07
Maiașii și calendarul de 260 de zile: au construit un oraș pornind de la acest număr

Maiașii au fost una dintre marile și încă misterioasele civilizații ale lumii, care a stăpânit zone din sudul Mexicului și America Centrală. Calendarul lor sacru, Tzolkin, avea 260 de zile și a constituit unul dintre reperele majore ale culturii maiașe. Un studiu recent a arătat că acest calendar este mai vechi decât se credea, maiașii construind orașe în corelație cu semnificația numărului 260.

Maiașii și calendarul de 260 de zile

Calendarul maiaș care crea mare vâlvă acum vreun deceniu, pe motiv că anunța sfârșitul lumii la data de 21.12.2012, ar fi mult mai vechi decât se estimase inițial. Calendarul sacru al maiaşilor, ajuns până la noi din trecutul îndepărtat, este unul dintre cele mai importante din istoria omenirii, care a depăşit, prin exactitate, calendarul gregorian.

Maiaşii foloseau două sisteme de evidenţă a anilor — anul lung, aşa-zisa „evidenţă după soare”, ce avea 365 de zile şi anul scurt, aşa-numitul Tzolkin — „numărătoarea zilelor”, cu 260 de zile. Primul sistem era destinat vieţii civile, sociale, iar al doilea, celei religioase.

Calendarul Tzolkin se baza pe interacţiunea a 13 numere (adică, luni) şi 20 de simboluri (adică, zile). Astfel, existau 260 de combinaţii posibile, astfel că anul era alcătuit din 260 de zile: 13 luni a câte 20 de zile sau 20 de săptămâni a câte 13 zile.

Înțelegerea modului în care aceste culturi mezoamericane țineau evidența timpului s-a dovedit dificilă, din cauza lipsei surselor scrise din acea vreme. Dar cercetătorii au descoperit utilizarea acestui sistem avansat de calendar analizând orientările astronomice a sute de structuri ceremoniale.

Maiașii și calendarul de 260 de zile: au construit un oraș pornind de la acest număr
Calendarul sacru al maiașilor avea 260 de zile, folosit în scop religios, se baza pe o combinație de 13 cifre și 20 de simboluri și are o vechime de aproape 3.000 de ani

Au construit un oraș pornind de la acest număr

Într-un nou studiu, Ivan Sprajc, un cercetător sloven, în colaborare cu o echipă de specialiști de la Universitatea din Arizona, a analizat datele de la scanarea aeriană cu laser LIDAR, care au putut cerceta prin creșterea densă a Americii Centrale, pentru a dezvălui prezența structurilor pierdute de mult.

Dintre cele 33.935 de complexe arhitecturale pe care le-au cercetat, 478 erau complexe ceremoniale care au aparținut civilizațiilor antice olmece și maiașe între 1100 î.Hr. și 250 d.Hr.

Complexele aveau adesea formă dreptunghiulară, prezentând o piață plată înconjurată de șiruri de movile, structuri alungite și piramide. La fel ca multe dintre structurile mezoamericane ale acestui timp, clădirile au fost construite cu grijă pentru a se alinia cu Soarele, Luna și chiar cu planetele sistemului nostru solar.

Unul dintre aceste situri din cercetare este Aguada Fénix din Mexic, cea mai mare clădire din întreaga istorie prehispanică a zonei maiașe, despre care se crede că a fost folosită ca platformă de vizionare astronomică.

În mod uimitor, această nouă cercetare arată că multe dintre structuri sunt orientate în conformitate cu solstițiile, sferturile de zi sau ciclurile lunare din anul de 260 de zile. De exemplu, o serie de structuri sunt poziționate într-un mod care corespunde cu răsăriturile din 11 februarie și 29 octombrie, separate de 260 de zile.

Aceste descoperiri reprezintă prima dovadă clară că maiașii posedau cunoștințe sofisticate despre stelele datând din cel puțin 1100 î.Hr. Studiile efectuate Sprajc au identificat un tipar care se repetă și în cazul clădirilor și monumentelor identificate cu ajutorul LIDAR în jungla guatemaleză.

Alinierea nu este una întâmplătoare, susțin cercetătorii, deoarece între cele două date există exact 260 de zile, atât cât număra calendarul Tzolkin sau calendarul divin.

„Pentru maiași și alte grupuri mezoamericane, numerele 20 și 13, asociate cu părți ale corpului uman, anumite zeități și niveluri cosmice, au fost deosebit de importante. Deși datele noastre nu sunt suficiente pentru a rezolva originea calendarului de 260 de zile, ele ne determină să favorizăm două scenarii alternative, fiecare combinând numerologia și programarea ritualurilor”, au scris autorii studiului în publicația Science.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....