Maia Sandu, îngrijorată din cauza dependenței Republicii Moldova privind energia electrică: „Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile”

Elena Avramescu 30.08.2022, 09:14
Maia Sandu, îngrijorată din cauza dependenței Republicii Moldova privind energia electrică: „Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut recent mai multe declarații, în care a ținut să menționeze faptul că este în continuare îngrijorată din cauza războiului dus de Rusia la granița țării sale, iar acest lucru afectează puternic situația energetică, din cauza dependenței de care n-a putut să scape nici pâna-n ziua de astăzi.

Președintele Maia Sandu, despre situația energetică din Republica Moldova

Maia Sandu a ținut să mai puncteze faptul că propaganda a fost o problemă extrem de mare pentru Republica Moldova, care a durat o lungă perioadă de timp. În plus, încă există oameni care nu vor să vadă realitatea, cu toate că acest război schimbă categoric situația. Declarațiile au fost făcute într-o intervenție video la Forumul Strategic din orașul Bled din Slovenia.

„Suntem într-o situație dificilă pentru că ne aflăm într-o regiune din apropierea războiului. Propaganda a fost o problemă mare pentru Republica Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. Sunt oameni care încă nu înțeleg realitatea, deși acest război schimbă situația. De asemenea avem o dependență acută privind energia.

Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile în legătură cu energia. Republica Moldova și-a învățat cu siguranță lecția și încercăm să lucrăm pentru diversificarea surselor, dar nu este un lucru ușor de făcut rapid. În mod special într-o astfel de piață, cu prețuri atât de mari”, a declarat președinta Republicii Moldova, potrivit Ziarul de Gardă.

Maia Sandu a ținut să vorbească și despre situația energetică din Republica Moldova, care încă nu a ajuns la punctul pe care aceasta și-l dorește, țara fiind în continuare extrem de dependentă energetic.

„Ne-a bucurat anunțul UE privind crearea unei platforme pentru a procurarea colectivă a gazelor naturale, dar încă trebuie să devină operațională. Iar întrebarea este despre prețuri, pentru că astăzi R. Moldova plătește de zece ori mai mult decât acum un an și jumătate.

Vă puteți imagina care este impactul asupra populației, deoarece Republica Moldova este o țară săracă iar consumul de energie reprezintă o parte mare din bugetul oamenilor. Astfel de majorări ale prețurilor au implicații dramatice și oricât nu și-ar dori statul să sprijine populația, nu ar putea compensa toate aceste creșteri”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri
Președintele Maia Sandu

Mesajul Maiei Sandu de de ziua independenței Republicii Moldova

Maia Sandu a ținut să transmită un mesaj inedit de ziua independenței Republicii Moldova, astfel că le-a urat tuturor moldovenilor „La mulți ani”, postând și o fotografie cu o inimă multiplicată pe care era scris: „țară mică, inimă mare”.

„Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar preţul libertăţii. Războiul se va termina, iar noi vom reuşi să ieşim din aceste crize mai puternici, mai rezistenţi. Dacă unii vor întreba la ce foloseşte libertatea şi democraţia când preţurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate şi putere, ne face să stăm drepţi, să nu ne temem şi să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva din afară”, a spus Maia Sandu într-un discurs rostit în faţa mulţimii adunate în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...