Maia Sandu şi Klaus Iohannis, întâlnire la Cotroceni. Preşedintele României: „Nu vom abandona Republica Moldova”

Ana Anitoiu 29.07.2022, 14:10
Maia Sandu şi Klaus Iohannis, întâlnire la Cotroceni. Preşedintele României: „Nu vom abandona Republica Moldova”

Maia Sandu și Klaus Iohannis s-au întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, în prima vizită a președintelui Republicii Moldova după ce țara sa a primit statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Maia Sandu: „Vrem să cumpărăm gaze din România”

Președintele Republicii Moldova a mulțumit pentru sprijinul acordat de România țării sale, despre care a spus că este cea mai afectată de război, după Ucraina. Ea a precizat că este convinsă că dialogul dintre instituțiile celor două state se va intensifica și mai mult.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arunca zona noastră în incertitudine. După Ucraina, țara noastră este cea mai afectată de război. Inflația record datorată creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est.

Suntem loviți și de secetă severă. Combinația de crize cu care se confruntă Republica Moldova e o povară grea asupra țării noastre.”, a spus Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a mai declarat că țara ei are nevoie de soluții pentru securitate energetică și că dorește să cumpere gaze din România, cât mai curând, astfel încât locuitorii să nu înghețe la iarnă, în contextul în care ei plătesc cel mai mare preț din Europa raportat la venit.

Maia Sandu si Klaus Iohannis, intalnire la Cotroceni
Klaus Iohannis si Maia Sandu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Maia Sandu, despre securitatea Republicii Moldova

De asemenea, Maia Sandu a spus că există îngrijorări cu privire la securitatea Republicii Moldova și că sunt analizate riscurile din regiunea transnistreană. Ea a declarat că aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea.

„Apreciem faptul că la începutul acestei luni în Republica Moldova a fost creat un hub de securitate care ne conectează la sistemul Uniunii Europene. Apropierea frontului crește gradul de incertitudine, crește numărul provocărilor lansate de forțe interne ce urmărește destabilizarea situației din Republica Moldova.”, a adăugat Maia Sandu.

Klaus Iohannis, promisiune pentru Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România nu va abandona țara vecină de peste Prut și că va continua să o sprijine, inclusiv pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șeful statului a spus că obținerea statutului de candidat reprezintă o reușită istorică pe deplin meritată și un adevărat moment de cotitură pentru viitorul Republicii Moldova.

„Este o reușită pentru care și România a luptat, pentru că și pentru noi acest rezultat a fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur, doamnă Președinte, că România va continua să sprijine Republica Moldova prin toate pârghiile de care dispune. Drumul pe care Chișinăul îl are înainte, pe calea integrării europene, știm că nu este unul ușor.

Parcurgerea acestor etape va conduce însă către consolidarea statului de drept și către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Republica Moldova va trebui să îndeplinească într-un orizont de timp cât mai apropiat setul de obiective stabilite prin Opinia prezentată de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături în acest demers.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată în aprilie, la Berlin, și lansată de către miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței, este un instrument care a reușit mobilizarea cât mai eficientă a sprijinului european și internațional pentru Chișinău”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că s-a convenit să fie făcuți pașii necesari pentru interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova, ce are o „relevanță strategică evidentă”. Șeful statului a adăugat că acest lucru va fi realizat pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că a discutat cu Maia Sandu despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...