Ludovic Orban, mesaj îngrijorător: „Nu putem acoperi cheltuielile”. Ce trebuie să știe românii

Raluca Juncu 13.11.2019, 13:39
Ludovic Orban, mesaj îngrijorător: „Nu putem acoperi cheltuielile”. Ce trebuie să știe românii

Premierul României, Ludovic Orban vine cu vești îngrijorătoare care vin de la Asociația Orașelor din România (AOR). În mai multe orașe din țară nu mai sunt bani pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. Ce orașe sunt vizate?

Premierul Ludovic Orban a anunţat că în prezent există 43 de oraşe care nu mai dispun de bani de salarii şi nici de funcţionare, precizând că acestea ar urma să primească fonduri la rectificarea bugetară.

Ce spune Asociația Orașelor din România?

După anunțul lansat de primul-ministru al României, Președintele AOR, Ionel Chiriță a confirmat cele spuse și a mai precizat că printre aceste județe cu probleme se numără Harghita, Iași sau Dolj.

„Printr-o abordare nedreaptă faţă de oraşe a fostului ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, s-a realizat o situaţie la care nimeni nu s-a gândit că se poate ajunge cu oraşele mici şi mijlocii. Prin urmare, dacă la începutul anului trecut pentru fiecare comună s-a asigurat prin lege, deci din luma martie când a foast aprobat bugetul, minim 1.000 de lei ca buget de funcţionare, oraşelor şi municipiilor nu li s-a asigurat un buget funcţional. În felul acesta, 45 de oraşe şi cinci municipii au avut bugetele minime de funcţionare, sub 1.000 de lei pe cap de locuitor. Nici măcar după rectificare, ministrul n-a vrut sa ţină cont de intervenţiile noastre şi, în felul acesta, alte 25 de oraşe, din cele 45, au rămas în continuare sub 1.000 de lei pe cap de locuitor”, a declarat, pentru mediafax, Ionel Chiriţă, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR).

Ionel Chiriță (AOR): „Am cerut şi premierului şi ministrului de Finanţe să găsească soluţiii pentru a acoperi cheltuielile strict pentru funcţionare”. Foto: romaniatv.ro
Ionel Chiriță (AOR): „Am cerut şi premierului şi ministrului de Finanţe să găsească soluţiii pentru a acoperi cheltuielile strict pentru funcţionare”. Foto: romaniatv.ro

Ionel Chiriţă susţine că a cerut soluţii Guvernului pentru rezolvarea problemelor ce țin de acoperirea cheltuielilor de funcţionare.

„Deci aceste 25, plus alte 18 oraşe (43) sunt într-o situaţie total dificilă, de aceea am cerut şi premierului şi ministrului de Finanţe să găsească soluţiii pentru a acoperi cheltuielile strict pentru funcţionare. Deci noi nu avem posibilitatea ca la aceste oraşe să acoperim cheltuielile curente, vorbim de încălzirea şcolilor, despre iluminatul stradal, de salarizarea personalului. Sigur că vom fi puşi şi în situaţia în care vom fi în conflict cu furnizorii de servicii. Oraşele cu bugetele cele mai mici sunt Bălan din Harghita, Podul Iloaiei şi Hârlău din Iaşi, Dăbuleni din Dolj sau Filiaş”, a mai transmis preşedintele (AOR), pentru aceiași sursă.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe