Lovitura Moscovei. Rusia se opune prin veto rezoluției ONU care condamna referendumurile de anexare a teritoriilor Ucrainei

Mihnea Tălău 30.09.2022, 23:49
Lovitura Moscovei. Rusia se opune prin veto rezoluției ONU care condamna referendumurile de anexare a teritoriilor Ucrainei

Rusia s-a opus, vineri, prin veto la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care condamna referendumurile „ilegale” susținute de Moscova pentru anexarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei. China, India și Brazilia s-au abținut de la vot, care a avut loc la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care patru regiuni ucrainene – Kherson, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk – au fost încorporate în Rusia.

China, India, Brazilia și Gabon s-au abținut de la vot

Cei 10 membri rămași în Consiliul de Securitate au votat în favoarea rezoluției redactate de SUA și Albania, în timp ce China, India, Brazilia și Gabon s-au abținut de la vot.

Ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia, s-a plâns că este fără precedent să se ceară condamnarea unui membru permanent al Consiliului de Securitate, scrie France24.

Veto-ul Moscovei era o certitudine, dar puterile occidentale vor fi încurajate de faptul că Moscova nu a găsit sprijin din partea Beijingului și vor încerca acum să exercite presiuni asupra Rusiei prin intermediul unui vot al Adunării Generale, care include toate țările.

„Ea (rezoluția) condamnă aceste referendumuri ilegale. Ea face apel la toate statele să nu recunoască niciun stat alterat al Ucrainei. Și cere ca Rusia să-și retragă imediat trupele din Ucraina”, a declarat Linda Thomas Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, în fața Consiliului de Securitate.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, vineri, anexarea celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson, încălcând astfel dreptul internațional.

Scrutin în Donbas. Rusia pornește referendumul pentru anexarea regiunii ucrainene

Rezoluția urma să condamne referendumurile „ilegale”

În deschiderea ședinței, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a făcut apel la statele membre să acționeze. „Acesta este exact lucrul pentru care a fost creat Consiliul de Securitate. Să apere suveranitatea, să protejeze integritatea teritorială, să promoveze pacea și securitatea”, a declarat ea.

„Organizația Națiunilor Unite a fost construită pe ideea că niciodată nu va mai fi permis ca o țară să ia cu forța teritoriul altei țări”, a spus ea.

Rezoluția, co-sponsorizată de SUA și Albania, urma să condamne referendumurile „ilegale” organizate în părțile Ucrainei ocupate de Rusia și să solicite tuturor statelor să nu recunoască nicio modificare a granițelor Ucrainei.

De asemenea, aceasta solicită Rusiei să își retragă imediat trupele din Ucraina, punând capăt invaziei lansate la 24 februarie.

„Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică și merită să fie condamnată”, a declarat joi Antonio Guterres.

Proiectul de rezoluție urmează acum să fie preluat de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...