Lovitură importantă pentru românii care se pensionează anticipat. Ce nu vor mai avea voie să facă, acum e lege

Ioana Bucur, Diana Timișoreanu 30.08.2021, 19:02
Lovitură importantă pentru românii care se pensionează anticipat. Ce nu vor mai avea voie să facă, acum e lege

Planurile celor care își pregăteau retragerea din activitate au fost date peste cap. Guvernul tocmai a dat o lovitură importantă pentru românii care se pensionează anticipat. Ministrul de Finanțe a anunțat ce nu vor mai avea voie să facă, potrivit legii.

Ce nu vor mai putea să facă românii care se pensionează anticipat

Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, a anunțat, luni, că românii care se pensionează anticipat nu vor mai putea cumula venitul de la stat cu salariul.

„Noi nu am fost de acord cu această propunere și am scos din OUG această prevedere. Nu se poate cumula pensia anticipată cu salariul. Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, foarte mare, din acest motiv nu am fost de acord”, a anunţat ministrul Dan Vîlceanu la conferinţa de presă de la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului, cumulul nu va fi permis nici în cazul celor care lucrează în mediul privat.

„Pentru pensia la limită de vârstă poți lucra, dar pentru pensia anticipată sau parțial anticipată nu poți lucra. Impactează foarte grav. Nu se poate cumula nici dacă lucrează în privat.

Când soliciți pensionarea anticipată înseamnă că sunt anumite cauze care te împiedică să lucrezi. Nu am putut să fim de acord cu așa ceva. Dacă în Parlament sau Ministerul Muncii vine cu o altă explicație și putem să o adoptăm, atunci vom discuta la acel moment”, a mai precizat acesta.

Lovitură importantă pentru românii care se pensionează anticipat
Ministrul de Finante, Dan Vilceanu

Dan Vîlceanu, despre creșterea facturilor la energie

Ministrul a mai anunțat că termenul pentru legea consumatorului vulnerabil va fi devansat, Vîlceanu declarând că așteaptă soluții propuse de reprezentanții Ministerului Energiei.

„Este o preocupare în acest sens la nivelul Guvernului, dar Ministerul Energiei va veni cu propuneri, se lucrează deja şi ştiţi că premierul a anunţat deja, o să devansăm puţin termenul pentru consumatorul vulnerabil.

În ceea ce priveşte partea de consumator vulnerabil, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii vor veni cu un punct de vedere comun. Dar pentru măsuri imediate aşteptăm măsuri de la Ministerul Energiei”, a adăugat ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, în urma şedinţei de Guvern.

Social-democrații au anunțat de săptămâna trecută că își doresc ca legea consumatorului vulnerabil să se poată aplica de la data de 1 octombrie 2021, nu din ianuarie 2022, aşa cum a anunţat Guvernul, din cauza scumpirii energiei electrice şi a gazelor.

Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...