Dan Vîlceanu, veste rea pentru pensionari. Veniturile bătrânilor nu se vor majora anul viitor

Ioana Bucur, Ștefan Olteanu 25.08.2021, 08:09
Dan Vîlceanu, veste rea pentru pensionari. Veniturile bătrânilor nu se vor majora anul viitor

Noul ministru de Finanțe a dat o veste rea pentru pensionari. Dan Vîlceanu a declarat că va fi foarte atent la cheltuielile fiecărui minister. Cel mai probabil, veniturile bătrânilor nu vor fi majorate nici în anul ce urmează.

Dan Vîlceanu, despre majorarea pensiilor

Noua lege a pensiilor prevedea o creștere cu 40% a pensiilor din România. În septembrie 2020, Guvernul le-a majorat doar cu 14%. Recuperarea restanței de 26% ar trebui să se facă în anul 2024.

Noul ministru de Finanțe a fost întrebat, în timpul unei conferințe de presă, ce se va întâmpla cu majorarea promisă pensionarilor. Dan Vîlceanu a declarat că subiectul va fi analizat, însă a subliniat că acea creștere cu 40% nu se putea aplica.

„Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am spus-o și atunci, nu s-a schimbat nimic: acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica”, a declarat ministrul.

Vîlceanu a explicat că el și echipa sa se vor concentra pe consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar, și anume a diferenței între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.

Raluca Turcan a declarat, cu ceva timp în urmă, că este posibil ca recalcularea promisă să fie amânată, iar pensionarii să primească majorarea restantă în 2024.

„Anul acesta rămânem pe pensiile majorate cu 14% de la finalul anului trecut, anul viitor se vor indexa, pentru că nu avem cum să finalizăm legea, cel puţin în funcţie de rata inflaţiei.

La final de an 2022, sper să avem votată în Parlament o nouă lege care să aducă această echitate”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Realitatea TV.

Dan Vîlceanu, veste rea pentru pensionari
Dan Vîlceanu

Ministrul de Finanțe, încurcat de valoarea salariului minim

Întrebat de unul dintre jurnaliștii prezenți la conferința de presă care este valoarea salariului minim net, noul ministru de Finanțe s-a încurcat în sume:

Reporter: Aveţi ideee cât este salariul minim în mână, net, în România?

Ministrul de Finanţe: Da, este în jur de 1.600, 1.600 şi ceva de lei.

Reporter: 1.386.

Ministrul de Finanţe: E 2.380, cred, salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300, dar mă rog.

Reporter: Atât este.

De asemenea, întrebat cât ar fi „un salariu în regulă în România”, acesta a spus că există o discuţie privind racordarea salariului minim la coşul minim de consum, dar este o discuţie complexă, complicată, deoarece preţurile se modifică constant, iar valoarea coşului minim se modifică şi ea în mod constant, ceea ce ar presupune o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri.

„Eu cred că totuşi salariul minim trebuie să rămână ca şi acum, stabilit din acordul sau din discuţia între patronate şi sindicat”, a adăugat Vîlceanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...